@Simfecstio Dużo rzeczy jest wpisane w konstrukcję, jakoś wszyscy mają to w dupie. Jest tam zapis o zakazie dyskryminacji bez znaczenia na przyczyny, jakoś jednak kwalifikacja jest powszechna wyłącznie dla mężczyzn. Dziwnym trafem w konstytucji jest napisane że obrona RP dotyczy wszystkich, jednak chyba nie będziemy udawać że będzie to oznaczać takie same obowiązki dla kobiet, prawda?
@Simfecstio: Obecnie w dobrowolnej jest stała kwotwa
Jako żołnierz dobrowolnej zasadniczej służby wojskowej oraz podchorąży uczelni wojskowych otrzymasz wynagrodzenie na poziomie żołnierzy zawodowych od 4560 zł
A to tyle dają tylko po to aby przyciągnąć, jak będzie przymusowa to zapomnij że taka kwota będzie.
@Maffiozzo97 nah. To już się trochę pozmieniało. I to nawet bardzo. Teraz jak jest ta roczna dobrowolna służba to fali tam nie ma. Więc jeżeli wprowadza powszechna to przecież szkoleniowcy będą ci sami. Fala wynikała z małego kapitału społecznego. Polska patologia. Teraz jednak jesteśmy parę poziomów wyżej
@sildenafil: śmieszy mnie wgl idea, że ktoś może wziąć chłopa koło trzydziestki, który już może mieć w życiu różne zobowiązania, dzieci, kredyty itd. i kazać mu iść do woja na 9 miesięcy xD Jestem całkowicie przeciwny poborowi ale to mogłoby jeszcze jakoś działać gdyby dotyczyło ludzi zaraz po szkole średniej którzy jeszcze nie w-----i się w normalny tryb życia
@cyberchosnek: opis opa to jedno, ale wprowadzenie nagle służby u wszystkich 18-2X lat zniszczy życie wielu osób z powodów finansowych. Przecież Ci ludzie mają zobowiązania finansowe, zobowiązania zawodowe, prowadzą firmy.
@sildenafil: fali juz dawno daiwno nie ma. Teraz sw to poligon, siłownia, lekcje teorii obslugi broni, strzelnica, musztra, lekcje teorii pola walki, jak kogos przeraża to ze musi scielic łóżko to ja kura nie wiem. Przy dostepie do telefonów komórkowych i sieci Internet fala nie przejdzie. Nie ta mentalność ludzi
@ToTrocheBardziejSkomplikowane a nie wiem. Mnie bardziej wot interesuje a tam wypłacają różnice xd ale to też nie są jakieś bardzo małe pieniądze. Zazwyczaj do wojska idą ludzie zaraz po szkole bez pracy. W wojsku prawie zawsze lepiej płacą niż komuś po liceum od razu
@sildenafil: a) po cichu to ukrywają że ziemia jest płaska b) w wojsku dba się o higienę żołnierzy, żeby żadnego syfu nie było, więc z tym myciem się to nie trafiłeś
nah. To już się trochę pozmieniało. I to nawet bardzo. Teraz jak jest ta roczna dobrowolna służba to fali tam nie ma. Więc jeżeli wprowadza powszechna to przecież szkoleniowcy będą ci sami. Fala wynikała z małego kapitału społecznego. Polska patologia. Teraz jednak jesteśmy parę poziomów wyżej
@Simfecstio: Jeżeli spokojny chłopak będzie musiał dzielić cele z patusami po zawodówce, to będą go gnoić. A ofiara nie będzie mogła odejść. To był
@sildenafil: w moim rejonie już powołuje się rezerwistów na 2 tygodniowe szkolenie. Wiec jak ktoś był już w wojsku to jak najbardziej może się spodziewać powołania.
Dziwnym trafem w konstytucji jest napisane że obrona RP dotyczy wszystkich, jednak chyba nie będziemy udawać że będzie to oznaczać takie same obowiązki dla kobiet, prawda?
@Simfecstio: Fala jest zawsze tam, gdzie osoba z przymusu nie może odejść i silniejsze jednostki mogą gnębić...
A to tyle dają tylko po to aby przyciągnąć, jak będzie przymusowa to zapomnij że taka kwota będzie.
Jestem całkowicie przeciwny poborowi ale to mogłoby jeszcze jakoś działać gdyby dotyczyło ludzi zaraz po szkole średniej którzy jeszcze nie w-----i się w normalny tryb życia
źródło: comment_1669299909mjElUeXm6Q3NyYKiYtIY3w.jpg
Pobierzb) w wojsku dba się o higienę żołnierzy, żeby żadnego syfu nie było, więc z tym myciem się to nie trafiłeś
@Simfecstio: Jeżeli spokojny chłopak będzie musiał dzielić cele z patusami po zawodówce, to będą go gnoić. A ofiara nie będzie mogła odejść. To był
Wiem po sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)