OrzechowyDzem
76
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Ulyssos
@OrzechowyDzem: kazdy kto gada głupoty o tym, że łatwo znaleźć pierwszą pracę, juniorem był może 10 lat temu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
54
OrzechowyDzem
zwolniłem się, przez rok uczyłem się średnio po 7 godzin dziennie

@Thiocomaster: no to ładnie musiałeś odłożyć hajsu za tą "minimalną", że przez rok mogłeś sobie pozwolić na brak pracy
24
Thiocomaster
@OrzechowyDzem: nie jest łatwo, ale trzeba szczerze n---------ć i się poświęcić, czy poświęcasz wszystko, żeby zostać programistą, czy w tym samym czasie chcesz 10 innych rzeczy? Ja doszedłem do wniosku, że zostanie programistą jest moim obecnym celem życia i po prostu wiedziałem, że tak się stanie. Dzięki temu odnajdujesz wewnętrzny spokój i staje się to rzeczywistością. Tak trochę chcących programować jest setki tysięcy, jedni tylko o tym p------ą, inni trochę
5
Thiocomaster
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
5
c.....y
c.....y
5
OrzechowyDzem
@Thiocomaster: ~wystarczy chcieć ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚ zapomniałeś podać linka do swojego kursu.
3
Ulyssos
@muchatse: no w miarę. Ja na juniora mając już ekspa ze staży dwóch + jedna dorywcza praca w IT musiałem chyba z dwa miesiące szukać roboty, wysyłając ogólnie z 60cv w tym czasie.
3
Thiocomaster
@OrzechowyDzem: w międzyczasie musiałem iść wykładać towar w kerfie, a dodatkowo już podczas nauki łapałem zlecenia od studenciaków. Czaisz, że najwięcej za zadanie na zaliczenie wziąłem 1200 zł? Kilka razy po 400-500 zł. Tak pracowałem wcześniej na minimalnej, mieszkałem u matki, płaciłem jej 500 zł za chatę i 500 zł za studia, więc nie jest to żaden farmazon.
2
Ulyssos
@rzuf22: po studiach? Z jakimś expem? Ile czasu jej to zajęło?

Jak dla mnie bez expa + bez szkoły nie ma opcji znaleźć teraz juniora.
1
Ulyssos
@rzuf22: w sumie ta, 2-6 miesięcy to standard chyba jesli chodzi o szukanie roboty będąc juniorem z albo studiami, albo jakimś doświadczeniem (ja raczej w tym drugim jestem). Dla bootcampowców to rok albo wcale.
1
Thiocomaster
@Ulyssos: no bez szkoły, to się nie dziw, że niemożliwe. Firmy jakoś muszą zawęzić liczbę kandydatów, jak dostają po 100 CV na miejsce. To nie jest rozmowa na magazyn, że trwa maks 15 min, tylko godzina to taki standard. Dla studentów są staże i jednak dają jakiś background informatyczny.
1
Ulyssos
@Thiocomaster: no dlatego o tym mówię ¯\_(ツ)_/¯
1
Ulyssos
1
Ulyssos
@Thiocomaster: prawidłowe podejście, ja tak samo. W sumie fart że teraz coś mi się napatoczyło, bo przez recesję dużo firm zmniejsza/zamyka teraz rekrutację na juniora. Po samych ofertach na justjoinit to widać.
1
Ulyssos
@Thiocomaster: w 2k10 to wystarczyło wiedzieć czym sie różni null od undefined ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
lenovo99
lenovo99
kazdy kto gada głupoty o tym, że łatwo znaleźć pierwszą pracę, juniorem był może 10 lat temu

@Ulyssos: Prawda, sam od miesiąca próbuję znaleźć sensowną pracę na UoP jako junior i niestety odbijam się od ścian :(
1
Ulyssos
@lenovo99: spokojnie, ja przez miesiac mialem moze jeden tech interview na poczatkuxd problemem bylo dostanie sie do nich, bo tak to wszystkoe trzy ktoreoalem skonczyly sie oferta zatrudnienia /shrug
1
OrzechowyDzem
@Ulyssos: dokładnie.
0
rzuf22
rzuf22
@Ulyssos: łatwo nie, ale ze niemożliwe to też przesada. Pół roku temu pomagałem swojej koleżance ogarnąć właśnie pierwszą robotę (mówiłem co ma się nauczyć, nie załatwiałem nic przez znajomości), w końcu się dostała, nawet do 2 firm na raz i mogła sobie wybrać. Ale pierwsze rekrutację skończyły się fiaskiem
0
rzuf22
rzuf22
@Ulyssos: kończyła inżyniera/licencjat (nie pamiętam już konkretów), 0 wcześniejszego expa. Ile dokładnie to nie wiem, ale tak 2-3 miesiące?
0