Intel: - wincyj rdzeniów - większa wydajność w grach - większa wydajność wielowątkowa - w wielu wątkach/praca goni 5950X - wsparcie dla DDR4 (tańszy upgrade) - 20 dolarów drożej
@Atreyu: jak tu (na wykopie) wszystkie zestawy szły z intelem bo ryzen 5600x był całkowicie nieopłacalny cenowo to na redditach i na yt zagranicznym często były ryzeny polecane i wstawiane w zestawy, wiec pewnie sporo ludzi kupi i tak.
większość ludzi chyba nawet takich testów nie ogląda i bierze co w gotowcu jest albo co ktoś/sklep poleci
@kucma19: w grach, to jest w porywach 30W różnicy. Jak ktoś gra 2-3h dziennie, to tak jakby miał ledową żarówkę w kiblu przez ten czas zapaloną
Obciążenie w syntetykach jak chodzi o power draw nie występuje w codziennym użytkowaniu. Jeszcze przy jakiejś pracy zawodowej to jeszcze, ale normalnie - gwarantuje i podpisuje się pod tym, że nie zobaczysz na rachunku za prąd różnicy czy masz i5 czy R5
@Atreyu: No trzeba przyznać, że o ile w segmencie premium to w sumie bez różnicy czy ktoś weźmie AMD czy Intela, to w tym segmencie niższym Intel 13600k ładnie pozamiatał.
Jedynym pocieszem, że AMD dłużej wspiera podstawki ( ͡°ʖ̯͡°)
@Huntley: No za to wspieranie podstawki płacisz od razu przy kupnie. Tzn. nie wiem jak w tym segmencie ale w segmencie premium (7950x ) procesor amd i płyty główne chyba też są droższe. - wieć zamiast płacić za płytę główną za 4 lata przy zmianie CPU, płacisz teraz, a potem zmieniasz tylko CPU.
@Atreyu: na tę chwilę AMD musi opuścić cenę, nie ma najmniejszej wątpliwości. Nie wiem nawet czy kwestia DDR5 jest tu kluczowa (bo 32GB 4800 za 600 zł to uczciwa cena nawet w porównaniu z DDR4), bardziej chodzi o płyty i proce.
Natomiast nie ulega najmniejszej wątpliwości, że w perspektywie czasu AMD wygra ten wyścig, dlatego obawiam się, że mogą nie być skłonni
Nie wiem nawet czy kwestia DDR5 jest tu kluczowa (bo 32GB 4800 za 600 zł to uczciwa cena nawet w porównaniu z DDR4), bardziej chodzi o płyty i proce.
@majk3l: Po co brac tak nisko taktowana ddr5? Jak juz brac ddr5 to cos szybszego ze 6000 chociaż. Chyba ze teraz slabe ddr5 na przeczekanie a za rok wymiana pamięci. Ale imho uważam, ze przy 13600 to bez sensu. Lepiej isc po
Jak do gier to upgrade do 13900k będzie bez sensu bo owczesne np. 15600k pewnie będzie lepsze.
@Variv: zdecydowanie tak, tylko 15600K będzie kosztował pewnie 3000 przyszłych złotych, a płyta, którą i tak musisz kupić 2500 przyszłych zł. W przypadku AMD nie poniesiesz kosztu płyty, bo już masz AM5. Ot całe clue! A nie chcesz mi chyba powiedzieć, że przyszłe procesory AMD będą w cenie proca i płyty od intela ( ͡°͜ʖ
w tym kontekście wątpię, żeby odłożone dziś kilka stówek dało większe odsetki niż nadchodząca inflacja ( ͡°͜ʖ͡°) Ale nie ma co gdybać. Za 8 stówek nic rozsądnego już nawet teraz nie kupisz. A wywalanie minimum 1200 zł na NOWĄ płytę do której i tak musisz kupić za kolejne 2 stówy bracket poprawiający kontakt z procem to jest jakiś nieśmieszny żart.
Wedlug was jakie sa dobre zarobki na uop netto miesiecznie w okolicach 28-30lat? Ja jestem jakis odklejony jak mi sie wydaje ze takie 14k/mies to w sumie jest malo czy rzeczywiscie to jest malo? Warszawa #zarobki #pracbaza #praca
https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach
Intel:
- wincyj rdzeniów
- większa wydajność w grach
- większa wydajność wielowątkowa
- w wielu wątkach/praca goni 5950X
- wsparcie dla DDR4 (tańszy upgrade)
- 20 dolarów drożej
Kto kupi AMD?
#pcmasterrace #intel #gry #komputery #procesory
źródło: comment_1667152586qju5jVq4PvNH2bCiGkrud0.jpg
Pobierzwiększość ludzi chyba nawet takich testów nie ogląda i bierze co w gotowcu jest albo co ktoś/sklep poleci
źródło: comment_1667160933ZO07Qe1LAtRjXIILt1KYxs.jpg
Pobierzźródło: comment_1667161526ZFoKa3gCjuM0abIOJZsDpo.jpg
PobierzObciążenie w syntetykach jak chodzi o power draw nie występuje w codziennym użytkowaniu. Jeszcze przy jakiejś pracy zawodowej to jeszcze, ale normalnie - gwarantuje i podpisuje się pod tym, że nie zobaczysz na rachunku za prąd różnicy czy masz i5 czy R5
@Huntley: No za to wspieranie podstawki płacisz od razu przy kupnie. Tzn. nie wiem jak w tym segmencie ale w segmencie premium (7950x ) procesor amd i płyty główne chyba też są droższe. - wieć zamiast płacić za płytę główną za 4 lata przy zmianie CPU, płacisz teraz, a potem zmieniasz tylko CPU.
@Atreyu: na tę chwilę AMD musi opuścić cenę, nie ma najmniejszej wątpliwości.
Nie wiem nawet czy kwestia DDR5 jest tu kluczowa (bo 32GB 4800 za 600 zł to uczciwa cena nawet w porównaniu z DDR4), bardziej chodzi o płyty i proce.
Natomiast nie ulega najmniejszej wątpliwości, że w perspektywie czasu AMD wygra ten wyścig, dlatego obawiam się, że mogą nie być skłonni
@majk3l: Po co brac tak nisko taktowana ddr5? Jak juz brac ddr5 to cos szybszego ze 6000 chociaż. Chyba ze teraz slabe ddr5 na przeczekanie a za rok wymiana pamięci.
Ale imho uważam, ze przy 13600 to bez sensu. Lepiej isc po
@Variv: zdecydowanie tak, tylko 15600K będzie kosztował pewnie 3000 przyszłych złotych, a płyta, którą i tak musisz kupić 2500 przyszłych zł.
W przypadku AMD nie poniesiesz kosztu płyty, bo już masz AM5. Ot całe clue! A nie chcesz mi chyba powiedzieć, że przyszłe procesory AMD będą w cenie proca i płyty od intela ( ͡° ͜ʖ
źródło: comment_1667219978LiSevfPo8AMnYleIzu9bk0.jpg
Pobierz@majk3l: Do 13600k na