Wpis z mikrobloga

Patrze sobie na te pylony z cenami na stacjach paliw i po prostu kisnę z posiadaczy aut w "dizlu" xD. Przez lata wpajali nam że to najlepsze i najtańsze paliwo - "Panie, ropa po PINĆ złoty, taniej jezdzić się nie da, jak dobrze popytasz to i za CZTERY kupi, idz na parking i pogadaj z kierowcami tirów, jak nie to teściu ci troche z ciągnika spuści, na upartego to i rzepakowego wlejesz, taki dizelek to ci wszystko przepali, hehe"..

Nie minął nawet rok a cena ropy jest już prawie o 2 zlote większa od ceny benzyny. Z pięciu złotych zrobiło się 8,50. XD Teraz weźmy sobie przykładowy samochód w gnojowicy, niech będzie to kultowy już Passat b5 z niezawodnym 1.9tdi i policzmy ile kosztuje nas jazda w przeliczeniu na 100 kilometrów.

Książka mówi o 6 litrach na sto, co jest oczywistą bujdą na resorach, w rzeczywistości to coś bliżej ośmiu, dla poprawnego wyniku zaokrąglijmy do 9-ciu, idzie zima a więc wiadomo - spalanie większe xD wychodzi nam jakies 80 ZŁOTYCH za 100 kilometrów xD kurła, taniej byłoby pojechać taksówką albo uberem, do tego te sypiące się turbiny i problemy z odpalaniem na mrozie xD

Powiedzcie mi, kto w 2022 roku, poza rolnikami biorącymi dopłaty jeszcze kupuje dizla? XD chyba jacyś masochiści. Dobrze że mam instalacje LPG, tankuje po 3 zlote, przy spalaniu rzędu 8 litrów, kosztuje mnie to 24 zlote, czyli tyle co nic. W dodatku czyściutko i ekologicznie, z zachowaniem wysokiej kultury pracy jednostki napędowej, która nie wyje jak pompa od szamba mająca za chwilę wyzionąć ducha xD

#motoryzacja #samochody #bekazpodludzi #mechanikasamochodowa #inflacja #gospodarka #ekonomia
h.....4 - Patrze sobie na te pylony z cenami na stacjach paliw i po prostu kisnę z po...

źródło: comment_1666592014Nbj6FQcjiRzlvjYzsNsoqj.jpg

Pobierz
  • 273
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Twój podstawowy problem polega na tym, że piszesz "zrobiło się" a to znaczy, że nie wiesz kto zrobił i dlaczego. Cena na stacji to twoja jedyna refleksja. A to nie zrobiło się tylko zostało zrobione, skok na tańszy transport, na wydajne i oszczędne przemieszczanie się, na to, by pozbawić nas możliwości wyboru. Gdybyś spojrzał choć odrobinę szerzej to zorientowalbys się, że gnojówka to produkt uboczny produkcji benzyny, to znaczy, że powstaje przy
  • Odpowiedz
@heterodewiant44 ja kisnę z ciebie i taki ludzi jak ty. "Somsiad ma gorzej i dobrze." Ja bym się cieszył gdyby i benzyna i ropa były po 2 zł za litr. Z takim myśleniem w naszym kraju będzie tylko gorzej, a zamiast o--------ć się między sobą może w końcu wspólnie wszyscy wywieziemy to szambo z wiejskiej... naprawdę ludzie wow.
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: w dostawczakach nie masz wyboru,masz firme lokalnie i jezdzisz koło komina - miej wiecznie niedogrzanego diesla naprawiaj płać i płacz bo w tabelkach wyszlo ze statystyczny klient to przedsiebiorca ktory robi 100000 km rocznie wiec potrzebuje ropniaka()
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: Mam 2.0 diesla 190km, spalanie średnie wychodzi 6 i na komputerze i rzeczywiste. 48 złotych na 100km. Benzyna o takiej samej specyfikacji spali przy indentycznym charakterze jazdy około 20% więcej czyli jakieś 8 -> 52 w przybliżeniu. Teraz wychodzi po prostu podobnie ( ) . Natomiast fakt jeżeli teraz miałbym wybrać silnik to wybrałbym benzynowy bez dwóch zdań ale nie patrząc na koszta a
  • Odpowiedz
@piwakk: A wrzucaj. Mam to gdzieś bo wiem ile pali moje auto i to czy wierzysz czy nie nic nie zmienia.

@troche_inaczej: Tak i nie ;). Jestem zadowolony z kosztów utrzymania auta, z braku awarii, ze spalania czy zabezpieczenia antykorozyjnego. A z czego nie jestem zadowolony to : wygłuszenie auta, kiepskiego zestopniowania skrzyni biegu w silnikach 1.6 , chociaż w silniku 1.4Tce to poprawili i w sumie tyle.
  • Odpowiedz
@heterodewiant44 pamiętaj że zima takie auto z lpg na 100km spali około 2 litry pb. Bo gaz przełączy się dopiero po około 2-4km. No i taki passat to pali zima max 7.5

Masz błędne informacje, max 1km przy silnym mrozie w silniku 1.6. Silnik musi mieć 30 stopni i już jedziesz na gazie, więc często w lato zdarzało się że samochód po kilku sekundach się przełączał od odpalenia.
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: op to troll albo debil.
Ksiazkowe spalanie 6, czyli realne 8 czyli zaokraglijmy do 9 xD dorzuć zimowe opony 10,
lejące wtryski 10,5 , ciezka noga Janusza z Passata 11,5 , cykl miejski 12 to c--j, zaokrąglijmy do 15 xDD
Teraz auto OPa: na pylonie gaz 3,27 czyli zaokraglijmy do 3 zl xD dalej juz nie trzeba pisać xD
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: sasiad mechanik ma clio diesla - on praktycznie malo co jezdzi tym autem, tylko zona - 5litrow, jak on jezdził 4,5 (wioska- miasto), na trasy (wioska -wawa/slask 200-250km w jedna strone ma volvo s60) - nigdy mu sie nie pali ale ruchu nie tamuje - spalanie 4,1-4,6, znajomy ma za to c4 i w trasie pali mu 6-7, w miescie nawet do 10 podchodzi
  • Odpowiedz
@heterodewiant44: gaz aktualnie jest najbardziej korzystnym paliwem na rynku, patrząc pod względem finansów. Nie ma tu co ukrywać. Ale twoje przeliczenia są trochę za bardzo zaokrąglane raz w jedna, a raz w druga. Do kupna aktualnego auta jeździłem tylko i wyłącznie z silnikiem diesla, różnymi markami. I spalanie wyglądało tak:
Ford Focus MK2 1.8 tdci 7-8 l / 100km
Ford Smax 2.0 tdci 6-7 l / 100km
VW Sharan 1.9 tdi 6-7 l /
  • Odpowiedz
@Lewy91: ja mam teraz duży problem z przeciekami, cale auto mokre w środku. Ogarnalem kanały w podszybiach, bo ciekło do środka a teraz cieknie z tyłu przez drzwi i muszę tam kombinować. No i skrzynia biegów ciężko chodzi, ale nie ruszam tego. Mam 1.5dci grandtour.
  • Odpowiedz
@troche_inaczej: bardziej tam błotko zalega. Ja delikatnie rozwierciłem ten plastik i spływa każdy syf z piaskiem. A skrzynia ten typ tak ma :/. Zwłaszcza jednynka. Nie jest to idealne auto no ale :).
  • Odpowiedz
kisnę z posiadaczy aut w "dizlu"

@heterodewiant44: Całe szczęście, że kiśniesz, bo somsiadowi dzieje się krzywda zamiast nad tym ubolewać. Szkoda że nie zauważasz, że rząd zapina cię od tyłu robiąc z tego kolejny podatek. To nie działa tak, że jak masz auto w benzynie to ciebie nie dotyczy. Większość autobusów jest w dieslu, wszystkie ciężarówki, wszystkie maszyny budowlane, wszystkie maszyny rolnicze. Po prostu większość gospodarki opiera się na dieslu
  • Odpowiedz