Wpis z mikrobloga

Doczekamy się wkońcu podniesienia stóp procentowych do wartości dwucyfrowej, gdzie 10% procent to powinno być minimum ?
Dlaczego mam tracić przez głupotę osób które uwierzyły, że stać ich na mieszkanie w centrum, a łączny dochód pary często nie przekraczał 6k netto. Brali kredyty na które ich nie stać, na mieszkania na które też ich nie stać, a znają państwo Wibor?
- No zapoznaliśmy się z Wiborem ofert na rynku nieruchomości.
Jednocześnie trzeba było pocisnąć najmującym, że hehe my spłacamy po 1200 zł i za 30 lat będziemy na swoim, a ty oddajesz tyle Januszowi.
To chyba normalne, że trzeba ponieść konsekwencje swoich wyborów, zamarzyło się każdemu zamieszkać na Prestige Estates Green Mointain Plaza to teraz za to zapłaćcie.
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #finanse
  • 108
@ExTc: Nie rozumiesz, podnoszenie stop procentowych nie ma sensu, dorzyna tylko kredytobiorców, inflacja nie spadnie, bo rząd gra w przeciwnej drużynie do NBP. Im większe stopy i inflacja, tym rząd raje większy socjal i dopłaty nakręcając spirale inflacyjną… podwyżka emerytur prawie 14% to jest gwóźdź do inflacji powyżej 20%
@thestructor: nie rozumiesz, że NBP ma w statusie wpisane dbałość o wartość PLNa a nie dobro kredytobiorców lub niskie bezrobocie? Jest przynajmniej w teorii oddzielna instytucja od rządu.

Ja zresztą czepiałem się twojego wysrywu o tym że 100% firm jedzie na kredytach, a ty teraz mi wyskakujesz z rządem i jego indolencją.

Jeśli poruszasz emerytury to pomysł o dopłatach na prąd czy gaz, co jest tylko kolejnym transferem kapitału, i tania
@AndyMendy: Nie jest jedynym sposobem. Ale nasz rząd robi wszystko, żeby te stopy finalnie były dużo dużo wyższe niż mogłyby być teraz (socjal, wakacje kredytowe etc.). Wysokie stopy mają wpływać negatywnie na gospodarkę, aby zahamować popyt i ograniczyć akcję kredytową. Na ten moment mamy mocno ujemne realne stopy procentowe co dalej skłania firmy do kredytowania się, podnoszenia cen, podnoszenia płac i napędzania spirali. Im wyżej zajdzie inflacja, tym ciężej później ją
@Infernal123: no więc sobie pośrednio odpowiadasz. Nie ma sensu podnosic stóp jeśli równocześnie dokłada się pieniędzy na socjal i inne gówno bo tym sposobem zabija się wszystkich na raz(szkopół w tym że im na tym właśnie zależy jak każdej władzy dążącej do dyktatury).
@voov100: @Koronanona: Ciekawe teorie, że jak rosną stopy to rośnie inflacja. Jak rosną stopy, a "koszt kapitału jest dodatni" to inflacja zacznie spadać. Na chwilę obecną kapitał jest oprocentowany ujemnie.

Bezrobocie rośnie kiedy wzrost inflacji spada.

@thestructor: Tak jak piszesz rząd robi swoje RPP swoje. Dlatego RPP powinno jeszcze bardziej podnosić stopy aby rząd nie mógł oferować programów socjalnych.

Jeśli w przyszłym roku inflacja nie zacznie spadać od IIQ,
@AndyMendy: Dlatego obligacje mają tak wysoką rentowność. RPP musi teraz oddziaływać na rząd, czyli podnosić stopy, żeby rząd nie mógł tanio pożyczać pieniędzy. Polska jest w bardzo trudnej sytuacji. Jeśli rząd teraz zrolowałby cały dług to około 20% budżetu państwa będzie przeznaczane na obsługę długu, przy takiej polityce 2-3 lata i jesteśmy technicznymi bankrutami jako państwo.

@SynGmocha89: Część osób z kredytem powinna zainteresować się upadłością konsumencką. Według wielu analiz inflacja
@Emnesti stary... xd wiem, że dla kogoś kto pewnie nie ma dzieci i rodziny i pracuje za minimalną krajową mieszkając z rodzicami lub wynajmując pokój to może być abstrakcyjne, ale generalnie są ludzie, których było stać na kredyty.

To, że banki dawały je też ludziom bez zdolności to wina banków, nie tych ludzi. Taki sam wał jak kredyty frankowe. Przecież recesja jest normalną sprawą w gospodarce i było wiadomo, że w ciągu
@SynGmocha89:

kredyciarze póki co sobie radzą i pewnie 90% sobie i tak poradzi przy dwucyfrowych stopach procentowych, a ty nadal będziesz mieszkał z mamą i pisał wysrywy o chomącie xD

Ale co ty piszesz typie? Czy ja gdzieś napisałem, że nie mam kredytu ?
@Gamila_Ossadellud: rosna stopy rosnie koszt obslugi dlugu a ten jest przerzucany na konsumentow zeby interes krecil sie dalej bo na kogo innego. Ja nie wiem jak te same osoby moga twierdzic ze nowe podatki beda przerzucone
na konsumenta a odsetki juz nie. Zarabiaja na tym tylko banki. Zadluzenie jest rekordowe w kazdym jednym sektorze, maszyny produkcyjne, samochody, nieruchomosci wszystko leci na lizing i kredyt. Anegdotki o firmach co maja miliardy na