@desthoff ogólnie to robiłam w termomixie, ale poza idzie też zrobić. Warzywa surowe, natkę, lisc laurowy, troche ziół miksujemy, dodajemy duuuuzo soli, odrobine wody , oliwy z oliwek i odparowujemy. Potem można dodać starty parmezan ale niekoniecznie i wszystko blendujemy na papkę. Koniec ( ͡º͜ʖ͡º) to tak w dużym skrócie
@desthoff dodam, że 1 łyżeczka takiego bulionu odpowiada mniej więcej 1 kostce kupnej
@lena_malena: no to minus tego taki, że otworzysz słoiczek to albo ci się popsuje niewykorzystany bulion, albo planujesz obiady tak aż wykorzystasz cały ten słoik, a myślę że trochę obiadów z tego będzie zanim słoiczek będzie pusty;) Lepszy patent widziałem mrożenia bulionu/sosu w foremce od kostek do lodu, łatwiej porcjowac, aczkolwiek pasteryzacja trwalsza.
@smile20 taki bulion robię od 2 lat. Otwarty sloiczek trzymam w lodówce. Nic się jeszcze nigdy nie popsuło. Zużywam wg potrzeb. Ten bulion można też mrozić
@smile20: Po otworzeniu takiego słoika warto na wierzch wlać trochę oleju lub oliwy żeby nie było dostępu powietrza. Trochę to wydłuży przydatność do spożycia p
@desthoff ogólnie to robiłam w termomixie, ale poza idzie też zrobić. Warzywa surowe, natkę, lisc laurowy, troche ziół miksujemy, dodajemy duuuuzo soli, odrobine wody , oliwy z oliwek i odparowujemy. Potem można dodać starty parmezan ale niekoniecznie i wszystko blendujemy na papkę. Koniec ( ͡º͜ʖ͡º) to tak w dużym skrócie
@lena_malena: Jezeli blendujesz liscie laurowe, to w piekle bedziesz miala osobny kociol ( ͡°
Co do #!$%@?, od kiedy to na Mirko ludzie przepisy wysyłają sobie na priv (-‸ლ) Mamy tu kilkoro zdolnych kucharzy, którzy dzielą się wszystkimi tajnikami postowanych przypraw, a tu bulion z pomocą thermomixa na priv #zalesie
@Fontanero ok, ale jest pewien problem, że za te przepisy place abonament . Co innego jakbym miała autorski przepis. Po za tym , nie sądziłam że tyle osób będzie chciało przepis ( ͡º͜ʖ͡º)
Zapas bulionu warzywnego na najbliższe pół roku ( ͡º ͜ʖ͡º)
@lena_malena: no to minus tego taki, że otworzysz słoiczek to albo ci się popsuje niewykorzystany bulion, albo planujesz obiady tak aż wykorzystasz cały ten słoik, a myślę że trochę obiadów z tego będzie zanim słoiczek będzie pusty;) Lepszy patent widziałem mrożenia bulionu/sosu w foremce od kostek do lodu, łatwiej porcjowac, aczkolwiek pasteryzacja trwalsza.
Ten bulion można też mrozić
Komentarz usunięty przez autora
@lena_malena: Jezeli blendujesz liscie laurowe, to w piekle bedziesz miala osobny kociol ( ͡°
@lena_malena: no co ty? JAK? Czy to wymaga czarów?
Przecież mówili NIE SRAĆ DO SLOIKA tylko na końcu łopatki nabrać i do sloika