Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 137
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie jestem wstanie sobie wyobrazic mozliwosci jakie ameryka teraz ludziom daje patrzac na kurs ich waluty i biorac pod uwage to ze potrafia zarobic nawet 2x tyle co my w europie, kosmos jakis. 400 milionowa norwegia.

@BayzedMan: życie w USA dla przeciętnego obywatela jest na sporo niższym poziomie niż w Norwegii czy większości UE
  • Odpowiedz
@rybsonk: Niekoniecznie. Europę wyróżnia darmowa opieka medyczna, jednak to Amerykanie wiodą prym w konsumpcjonizmie. Europa to państwa opiekuńcze, a USA to państwo, w którym trzeba sobie radzić samemu, a kraj daje na to możliwości. Stąd też się mówi o amerykańskim śnie.
  • Odpowiedz
Zdefiniuj przecietnego obywatela i jego dochody.

@BayzedMan: no przeciętny, zarabiający w okolicach mediany zarobków.

Prawie wszyscy amerykanie ktorych znam z mmorpgow potrafia wywalic na gry ponad 100 dolarow miesiecznie jakby to bylo nic takiego.

Europę wyróżnia darmowa opieka medyczna, jednak to Amerykanie wiodą prym w konsumpcjonizmie. Europa to państwa opiekuńcze, a USA to państwo, w którym trzeba sobie radzić samemu, a kraj daje na to możliwości. Stąd też się mówi o
  • Odpowiedz
Z większością się nie zgodzę

@peszek_leszek: ale na to są twarde dane, to nie jest kwestia zgadzania się niestety.

Nie można też zaprzeczyć, że żaden kraj na świecie nie oferuje takich możliwości jak stany.

@peszek_leszek: możliwości w jakim sensie?
  • Odpowiedz
Pamiętam te wpisy zanim wybuchła wojna ekspertów z Wykopu twierdzących, że USA to kolos na glinianych nogach.

@Caracas: raczej precyzyjniej pisano że USA ma problemy wewnątrz i jeżeli USA upadnie, to najprawdopodobniej przez konflikt wewnętrzny który sprawi że nie upilnują zbyt dużo krajów na smyczy (bliski wschód, daleki wschód, obydwie ameryki, europa, afryka, australia)

militarnie USA jest na 2022 nie do ruszenia, chyba że cały świat by z nimi walczył
  • Odpowiedz
@rybsonk: A jednak jest. Mając dane trzeba umieć je intepretować. A mówiąc o większych możliwościach mam na myśli, że bardzo łatwo jest się dorobić, ale jednocześnie bardzo łatwo jest wszystko stracić, Amerykanie sami bardzo dobrze napędzają gospodarkę, co raczej nie występuje tak szeroko w Europie. Nie zrozum mnie źle, nie idealizuję Stanów, jednak nie szukajmy minusów, które są dyskusyjne. Nie bez powodu również to właśnie USA są marzeniem emigracyjnym wielu
  • Odpowiedz
Nie bez powodu również to właśnie USA są marzeniem emigracyjnym wielu ludzi na świecie.

@peszek_leszek: no nie bez powodu, mają bardzo dobry PR i faktycznie można się tam dorobić.

Nie zrozum mnie źle, nie idealizuję Stanów, jednak nie szukajmy minusów, które są dyskusyjne

@peszek_leszek: ok, to które z rzeczy które wymieniłem są dyskusyjne? Przeciętny obywatel jest bezpieczniejszy w USA niż w UE? Je żywność lepszej jakości?
  • Odpowiedz