Aktywne Wpisy

klaudia-hadalala +21
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz
lokomotyva +30
Oglądam skipujac tego gremlina z zatkanym nosem jak materiał komentuje o grach roku.
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem
Polecam ogólnie każdemu zajrzeć aby się upewnić jak bardzo ten człowiek nie ma pojęcia, nie rozumie co w grach jest dobrego i jak bardzo odklejony jest w swoich opiniach.
W wiedźminie to najlepsze co było to gwint oczywiście gdzie ja jako naczelny fan Wieśka który czytał książki kilka razy grę przeszedłem 5 razy na 100% nawet w grze nie tknąłem

Prawdopodobnie w Listopadzie będę już na granicy tego progu i jeśli przekroczę to będę musiał zarejestrować się jako VATowiec.. Nic mi dobrego z tego nie przyjdzie chyba. Praktycznie nie mam kosztów, miesięcznie ok 3000zł i w tym ewentualnego vatu miałbym do odliczenia ok 500zł.
Przechodząc na vat mam dwie opcje"
1) Zwiększam cenę o ok. 20%, wtedy wyjdzie mi mniej więcej tyle samo zysku co mam teraz i nie będę zarabiał mniej
Ale myślę, że taka cena będzie nie do przełknięcia dla klientów w wyniku czego liczba zamówień spadnie, więc będę w plecy..
2) Cena zostaje taka jaka była (ale wliczam w to już vat) to musiałbym zwiększyć liczbę klientów o 45% żeby zarobić tyle samo co bez VAT... Wydaje mi się, ze jest to niemożliwe.
3) Coś po środku typu cena większa o 12% i liczenie na cud, że będzie +10% klientów
Zostając na bezvaciu musiałbym przerwać sprzedaż w listopadzie i zrezygnować z zarobienia ok. 10 000zł do końca roku
Co byście zrobili?
#firma #podatki #dzialalnoscgospodarcza #finanse
@zibizz1: Nie bardzo haha. Zresztą wątpię, że US by się nagle nie przyczepił, że bliska osoba nagle robi to samo i w biznesie się zmieniło tylko imię w nazwie firmy xd
Ogólnie to normalne że w takim wypadku na koniec roku robi się urlop.
Przykład ze spółką cywilną
@Wychwalany: od początku do końca roku prowadzę dzialalnosc wiec przecież nie muszę proporcji liczyc. na caly rok mam 200k do zrobienia
@debenek: @zibizz1: @odysjestem: Kurcze no to wydaje się mądrym rozwiązaniem tylko coś mam obawy, że chciwy urząd nie powoła się na jakieś "unikanie opodatkowania" lub podobne frazesy..
Przecież to ewidentnie źle wygląda, prowadzę np
Patrz tutaj, teraz to jest jedna spółka zoo ale równie dobrze każda strona to mógłby byc inny podmiot.
https://www.dobregniazdka.pl/
@zibizz1: a no właśnie problem, że ja mam tylko jedną sprawę i zawężone maksymalnie jak się da...
https://www.otolampy.pl/
Tutaj to można powiedzieć kilka firm mniejszych jest i fajnie. Ja mam tylko jedną rzecz bez żadnych wariantów nawet. Tak jakbym handlował tylko i wyłącznie jednym modelem lampy :D