Wpis z mikrobloga

#programowanie #linux #sysadmin #siecikomputerowe

Mireczki, wołam taki zestaw tagów, bo ludzie z tych tagów mogą mieć wiedzę w tym temacie.

Szukam jakiegoś fajnego materiału (forma dowolna), która omawia zagadnienie "cache" stron internetowych. Znam i ogólnie rozumiem "kesz" przegladarkowy, wiem, że istnieją jeszcze serwerowe i ISP. Chciałbym to zrozumieć lepiej.

Podrzucicie coś? A może powinienem coś szerzej poczytać, żeby lepiej zrozumieć temat.

Z góry dzięki!
  • 16
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Wyrelworelowany: a chcesz coś konkretnego osiągnąć czy po prostu szukasz ogólnej wiedzy?

Bo to rozległy temat i poziomów cache może być od pyty. Weź sobie jakas implementację cache i poczytaj początek dokumentacji. Potem skocz do następnej, potem do dokumentacji jakiegoś CDN itd...
  • Odpowiedz
  • 0
@annotate bardzo ogólna wiedza jest mi potrzebna. Zarządzam produktem. Jednym z obszarów jest IT, który osobiście i hobbystycznie lubię najbardziej, więc często w tych tematach się "doszkalam".

Jeśli możesz coś podrzucić to z góry dzięki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wyrelworelowany: cache aplikacji internetowych to temat rzeka, serio nie da się tego "ogólnie" wytłumaczyć. Każdy z poziomów tak aplikacji, serwerów jak i platform może mieć własne mechanizmy cache (i zapewne w Twoim projekcie ma), następnie nasz jeszcze warstwę cache infrastruktury a następnie providera. A to tylko wierzchołek góry lodowej...
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany: A po co product managerowi wiedza jak działa cache i jakie są jego rodzaje? Spytaj się zespołu, który rozwija produkt. Nikt lepiej ci tego nie wytłumaczy niż osoba techniczna i oni najlepiej będą wiedzieć jaki cache potrzebują.

No chyba że jesteś tym typem managera, który naczyta się głupot bez zrozumienia i potem mówi osobom technicznym czego użyć :D
  • Odpowiedz
  • 2
@markaron Mati, mam 16+ lat doświadczenia w pracy z ludźmi z IT oraz ogólnie pojętych mediów internetowych. Są trzy rodzaje osób, które mówią specjalistom co mają robić: ich przełożeni (branżowi), osoby które mają kasę oraz idioci. Nie jestem żadną z nich, choć kasę wydaję, ale nie swoją ;)

To jak już pożartowaliśmy to: nie szukam dobrych rad jak zarządzać produktem. No chyba, że rekrutujesz to możemy pogadać ;) Szukam wiedzy. Potrafię
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany: Lubię jak ktoś w odpowiedzi na zarzut nie odnosi się do niego merytorycznie tylko zaczyna od tego ile lat to on już nie pracuje w IT i czego nie robił jakby to miało jakąś wartość. Można programować 10 lat i być z wiedzą daleko w tyle za osobami z 4 czy 5 letnim doświadczeniem, ale to powinieneś wiedzieć.

Co do meritum to mam nadzieję, że jako product manager nie
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany: Jeśli chodzi o ISP to zasadniczo mechanizmy cache nie są już używane od 2 dekad. W dobie GPRSu i wczesnego 3G używany transparent-proxy do kompresowania danych w locie w szczególności obrazków tak żeby pożerało to mniej zasobów.
  • Odpowiedz
  • 0
@markaron Misiu kolorowy, na moje pytanie o "kesz" udzielasz mi do dobrych rad jak być wspaniałym PdM bo Ty wiesz jacy oni są źli i głupi w swych decyzjach. Więc ci grzecznie wyjaśniam, że mam sporo doświadczenia w tym temacie. Powinieneś wiedzieć, że przywoływanie przypadków skrajnych, dla obsłużenia swoich argumentów jest zabiegiem słabym. Staż pracy w większości wypadków jest powiązane z ilością zdobytej wiedzy i umiejętności. Ja wiem, że wykopki uwielbiają
  • Odpowiedz
  • 0
@Wyrelworelowany: Jeśli chodzi o ISP to zasadniczo mechanizmy cache nie są już używane od 2 dekad. W dobie GPRSu i wczesnego 3G używany transparent-proxy do kompresowania danych w locie w szczególności obrazków tak żeby pożerało to mniej zasobów.

@brokenik OK, to muszę jednak zgłębić temat bo to ciekawsze niż sądziłem. Głównie to interesuje mnie kwestia tego, jakimi prawami rządzi się pobranie najnowszej wersji serwisu, a nie tej "skeszowanej".
  • Odpowiedz
@Wyrelworelowany: Nie odpowiedziałem, bo byłem ciekaw po co product managerowi informacja o tym jakie są rodzaje cache i jak działają. Teraz już wiem :)

Na koniec. Pracuję z Delivery Architectami i Product Managerami i wiem, że są zarówno ci głupi i ci mądrzy. Nie wiem w jaki sposób uogólniłeś moją wypowiedź na wszystkie osoby pełniące te stanowiska, że wszystkich uważam za głupich ale ok.
  • Odpowiedz
Głównie to interesuje mnie kwestia tego, jakimi prawami rządzi się pobranie najnowszej wersji serwisu, a nie tej "skeszowanej".

@Wyrelworelowany: keszuje się statyczne strony, po stronie serwisu po każdej zmianie generuje się statyczne strony które mogą być keszowane, określa się na jak dlugo mogą być keszowane (nagłówki http o tym mówią) ale można wymusić zawsze aby CDN przeładował zawartość po update strony.
  • Odpowiedz