Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Na którym rynku jest łatwiej o znalezienie pracy/dostanie się na staż - backend czy frontend? Gdzie jest obecnie większy przesyt kandydatów? Nigdy nie interesowałem się jakoś bardzo tematem, czasami hobbistycznie coś tam bawiłem się w HTML, CSS i JS, nic poważnego. Zaczyna mnie jednak powoli męczyć praca po 12h za 3k, bez perspektyw jeżeli chodzi o rozwój. Dlatego chciałbym coś zacząć dłubać z nastawieniem na znalezienie w tym roboty z czasem. Tylko nie wiem czy rozwijać jakoś bardziej te umiejętności frontendowe, czy może lepiej wziąć się np. za Javę i ją sobie ogarnąć, później springboota i działać w webie od tej niewidocznej strony. Gdzie powinno być lepiej i ciekawiej, jeśli chodzi o możliwości na dłuższą metę?

#naukaprogramowania #programowanie #programista15k #praca #pracbaza #webdev #java #frontend #backend

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62e84c8ad0bd886629be8354
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Wesprzyj projekt
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Na którym rynku jest łatwiej o znalezienie pracy/dostanie się na staż - backend czy frontend?

@AnonimoweMirkoWyznania: jeśli tylko z tego względu chcesz pchać się w potencjalne wypalenie zawodowe w bardzo krótkim czasie, to lepiej od razu daj sobie spokój. Po prostu idź w technologię która Tobie odpowiada, a jak już będziesz w tym dobry, to pracę dostaniesz z palcem w dupie. Grunt to robić jak najszybciej własne projekty do pokazania
  • Odpowiedz
OP: @WarmWeather: @staggermeister_: ogólnie odpowiada mi zarówno front, jak i zabawa z Javą. Wiem, że na pewno chcę robić w obrębie webdevu. Przy froncie mam tylko problem z tym, że brakuje mi zmysłu estetycznego i fakt, że często trzeba robić coś na czuja (przynajmniej w moim odczuciu) żeby był responsywnie. Przy backendzie wydaje mi się to być bardziej logiczne. Dodatkowo składowanie i zarządzanie danymi w bazie jest
  • Odpowiedz
Przy froncie mam tylko problem z tym, że brakuje mi zmysłu estetycznego

@AnonimoweMirkoWyznania: To nie jest żaden problem, bo designem się zwykle zajmuje kto inny. Frontend odpowiada za wdrożenie gotowego designu, ewentualnie ci bardziej doświadczeni podpowiadają kolegom designerom, co można by ich zdaniem lepiej zrobić/zaprojektować pod kątem UI/UX.

i fakt, że często trzeba robić coś na czuja (przynajmniej w moim odczuciu) żeby był
  • Odpowiedz