Wpis z mikrobloga

Dostałem w pracy listę zagadnień które muszę spełnić, aby awansować na seniora i jednym z nich jest opanowanie na bardzo wysokim poziomie jednego z trzech narzędzi - Redis, Elastic Search lub RabbitMQ.

Początkowo myślałem nad Redisem, jednak wydaje mi się, że tu czeka mnie najwięcej nauki. ES też jest ciekawą opcją, jednak ma mniejsze zastosowanie od Redisa. Rabbit z pozoru wydaje się najszybszym do wymasterowania narzędziem, jednak wspomniano mi o opanowaniu m.in. wielowątkowości w #php jeśli zdecyduję się na ten wybór. Wszystkie 3 narzędzia znam obecnie na podobnym poziomie, głównie z używania gotowych implementacji.

Co uważacie za najlepszy wybór pod kątem rozwoju, ale jednocześnie żeby się nie zajechać, jako że robię to jako warunek awansu?

#programowanie #pracait #naukaprogramowania

Którą technologię wybrać?

• Redis 37.3% (28)
  • Elastic Search 36.0% (27)
  • RabbitMQ 26.7% (20)

Oddanych głosów: 75

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Narrorek: hm? Mam relatywnie mało expa (niby 5 lat, z czego tylko połowa na pełen etat) i chcę atakować seniorskie stanowisko w dość wymagającym korpo. Jestem świadomy że to wymaga poświęceń i nauki po godzinach. Szczególnie że to wiedza którą wykorzystam w dowolnej innej firmie.
  • Odpowiedz
@Jurix: redis, choć kryterium śmieszne. Co to znaczy na bardzo wysokim poziomie? Ja to rozumiem jako znajomość wszystkich ficzerów, ogarnianie kodu źródłowego danej platformy, znajomość śliskich tematów, dobra intuicja odnośne alternatyw
  • Odpowiedz
@Saly: Śliskie kryterium, to prawda i na pewno sama teoria połączona z zabawą w prywatnym projekcie nie zastąpi lat używania tych technologii. Oczekiwanie względem mnie jest takie bym był w stanie zaproponować usprawnienia w ramach tego co mamy obecnie.
  • Odpowiedz
@Jurix Wszystkie? Nie wyobrażam sobie "seniora" albo leada, który nie umie się posługiwać każdą z tych technologii na przyzwoitym poziomie. Jeżeli po 5 latach z nimi nie miałeś do czynienia to bałbym się Ci dawać ludzi pod spodem. xD
  • Odpowiedz
@Wykopek_wykopek: no troche wpis z serii

Dostałem w pracy listę zagadnień które muszę spełnić, aby awansować na seniora i jednym z nich jest opanowanie na bardzo wysokim poziomie jednego z trzech narzędzi

- html
  • Odpowiedz
@Wykopek_wykopek: @LaylaTichy: może źle się wyrazilem, jednak moje pytanie nie brzmiało "czego się nauczyć", bo to logiczne że jako mid/senior muszę je znać, tylko która z nich ma być moją specjalizacją, czymś w którego obszarem mógłbym zostać ekspertem.

Jak wspomniałem wcześniej, pracuję na codzień z każdą z nich, jednak mistrzem we wszystkim nie będę. A przynajmniej nie od razu ;)
  • Odpowiedz
@LaylaTichy: wykazaleś nielada niekompetencję swoim komentarzem. Porównujesz technologie z bardzo szerokim zastosowaniem, które osoba zajmująca się danym zagadnieniem wykorzysta w każdym projekcie, do narzędzi których zadania są znacznie mniejsze i nie wykorzystuje się ich w każdym zadaniu.

Osoby bardziej doświadczone powinny wiedzieć, że nie da się zostać ekspertem we wszystkim i jednak specjalizowanie się w danym obszarze - a tego moje pytanie dotyczyło - jest cenione na rynku pracy.
  • Odpowiedz
Początkowo myślałem nad Redisem, jednak wydaje mi się, że tu czeka mnie najwięcej nauki.

@Jurix: Chyba najmniej. Z tych trzech IMO najprostsze.

ES też jest ciekawą opcją, jednak ma mniejsze zastosowanie od
  • Odpowiedz
Redis to prosty key-value storage używany głównie jako cache

@zakopiak: U mnie w firmie też jest tak używany, jednak możliwości tej technologii są zacznie bardziej szerokie i dzięki ich poznaniu mógłbym wskazać ewentualne zastosowanie tych innych funkcji.

No chyba, że tylko proste kolejki chcesz robić.

@zakopiak: proste kolejki to dalekie od tego co jest ode mnie oczekiwane na poziomie seniorskim. Przyznam że nie jestem świadomy jak dużo zabawy
  • Odpowiedz
@Jurix: Najwięcej wyniesiesz z nauki Rabbita (kolejkowania wogóle, Rabbit to tylko narzędzie i niekoniecznie najlepsze). PHP ma przyszłość w asynchronicznym przetwarzaniu evenetów, ale nie ma prawdziwej wielowątkowości no i nie jest ona potrzebna w przypadku tego języka de facto z uwagi na naturę aplikacji pisanych w tym języku. Bez znajomości kolejkowania i umiejętności rozwiązywania nowej klasy problemów jakie ze sobą przynosi, ciężko będzie Ci ruszyć z Event Sourcingiem chociażby.
  • Odpowiedz