Wpis z mikrobloga

Jak sobie człowiek pomyśli że jest sobie taką Norwegia....gdzie zarabiają na ropie tyle pieniędzy to aż człowiekowi się szkoda robi...
Czaicie że Norwegowie wszystkie nadwyżki z zysku na topie inwestują i w ten sposób zbudowali sobie gigantyczny fundusz inwestycyjny prowadzony przez Norges Bank IM gdzie mają dla każdego obywatela na głowę w przeliczeniu na złotówki milion PLN? Czaicie każdy ma teoretycznie tam zagwarantowany milion każdy rodzi się jako milioner....a fundusz jest tak ogromny że co roku ma zyski i co roku jest tam dopłacanie więc z roku na rok mają więcej....
Chciał bym żeby w Polsce też tak do tego podchodzili....gdyby tylko kasa z kontraktów na CO2 albo z węgla też była tak inwestowana z głową....ehhhh
#morawiecki dla #heheszki
#gielda #finanse
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Potezny_PiSowski_Inwestor: Na dzieci żałujesz? Na mleczko dla dzieci, tak? Inwestować w bezdzietne lambadziary by się chciało? Żydowi niemieckiemu kabzę napychać?

To mamy się w pas kłaniać jakiemuś Norwegowi, harpagonowi, Magda? Groszorobowi, pieczeniarzowi, sybarycie z--------u, parweniuszowi? JAN PAWEŁ DRUGI. My mamy ambitny, narodowy program inwestowania w dzieci i beton.
  • Odpowiedz
@pwone: to tylko przykład....jeśli chodzi o CO2 i węgiel, ale chodzi mi o przykład zarządzania gospodarką i bycia zwyczajnie odpowiedzialnym

@Christophersonius: akurat to nie prawda, względnie w stosunku do Europy wypadamy całkiem nieźle, i proszę nie p-----l mi o tym ukrytym zadłużeniu mistycznym, bo to nie tylko my się tak zadłużamy polska zwyczajnie całkiem nieźle sobie z tym radzi, nie krytykuje tylko dlatego żeby krytykować kolego
  • Odpowiedz
@Questa22: Wszystko sie zgadza. Dobrze wiem co to oznacza. Gdzie popełniłem błąd? xD Twoim tokiem rozumowania, gdybym tego nie odróżniał to według tego wykresu, napisałbym 1399 bilionów. Ująłem tylko większą sumę, 2000 mld którą osiągną za kilka lat. Jakbyś nie wiedział, 1000 mld to już 1 bln. Do tego przeliczyłem sobie na złotówki, więc nie rozumiem o co ci chodzi. Chyba że to jakaś nowa wyk0powa matematyka i będę musiał
  • Odpowiedz
@Questa22: wykres przedstawia miliardy. tam sie zrobiła tak duża kwota, ze czasami ciężko uwierzyć w te cyfry. pamiętam jak dobijali do tego biliona, a to było tylko kilka lat temu. im większy kapitał, tym szybciej napływają zwroty, bo zaczynają obracać coraz większymi sumami. oni mają fajną ustawę, że nie mogą wypłacić więcej niż 10 % z wypracowanego zysku funduszu. Tak więc kapitał stale napływa i nadal będzie. Poza tym, żeby
  • Odpowiedz