Wpis z mikrobloga

Jak sobie człowiek pomyśli że jest sobie taką Norwegia....gdzie zarabiają na ropie tyle pieniędzy to aż człowiekowi się szkoda robi...
Czaicie że Norwegowie wszystkie nadwyżki z zysku na topie inwestują i w ten sposób zbudowali sobie gigantyczny fundusz inwestycyjny prowadzony przez Norges Bank IM gdzie mają dla każdego obywatela na głowę w przeliczeniu na złotówki milion PLN? Czaicie każdy ma teoretycznie tam zagwarantowany milion każdy rodzi się jako milioner....a fundusz jest tak ogromny że co roku ma zyski i co roku jest tam dopłacanie więc z roku na rok mają więcej....
Chciał bym żeby w Polsce też tak do tego podchodzili....gdyby tylko kasa z kontraktów na CO2 albo z węgla też była tak inwestowana z głową....ehhhh
#morawiecki dla #heheszki
#gielda #finanse
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak sobie człowiek pomyśli że jest sobie taką Norwegia....gdzie zarabiają na ropie tyle pieniędzy to aż człowiekowi się szkoda robi...

@Potezny_PiSowski_Inwestor: z drugiej strony jest taka Wenezuela, gdzie zarabiają na ropie tyle pieniędzy aż człowiekowi się szkoda robi... a szary obywatel nie ma z tego nic, bo rządzący wszystko rozkradli. U nas byłoby tak samo.
  • Odpowiedz
@zeMadafaka: wszystko, nawet polacy mieli ból tyłka parę lat temu bo inwestował w nieruchomości w polsce, ogólnie wszystkie firmy duże Apple Google, Nestle itp itd to kupa kasy wiec inwestują naprawdę w różne rzeczy na pewno jak poczytasz to się dowiesz to dość popularny temat ten fundusz
  • Odpowiedz
@Potezny_PiSowski_Inwestor: co jak co, ale bezsensowne jest porównywanie Norwegii do Polski.
Mieli ogromnego farta z ropą i świetnie nią gospodarują.
Ale Norwegii jest też ogromną progresja podatkowa duży socjal i państwo opiekuńcze. Z tym, że to akurat tam działa.

Czy w Polsce też chcecie jeszcze wyższe podatki dla najbogatszych i wysoki socjal na bezrobociu? Jak byłem tam kilka lat temu to po roku konkretnie przepracowanym mógłbym siedzieć 2 lata na
  • Odpowiedz
@Roman_: czemu nie można porównywać ? To bardzo dobre porównanie i tym samym bardzo dobre oczekiwanie żeby rząd w taki sam przemyślany sposób prowadził swoje inwestycje i dbał o przyszłość
  • Odpowiedz
@Potezny_PiSowski_Inwestor: chcesz wzorować finanse polski na finansach kraju który wygrał na loterii.
To tak jakby Mirek się miał na bananowym oskarku wzorować z zarządzaniem budżetem.

Tak, polska p----------a hajs na głupoty. Ale niestety sytuację pl a no są okropnie różne
  • Odpowiedz
@Roman_: nie napisałem nic że chce wzorować jakieś finanse na kimkolwiek innym, napisałem dokładnie tylko i wyłącznie o odpowiedzialności ludzi którzy tę finanse inwestują i kontrolują chodzi mi o to żeby ludzie byli odpowiedzialni a nie żeby kopiowali ich system, jak chcesz się przyczepiać to chociaż przyczepiają się do tego co napisałem a nie co sobie wymyśliłeś że napisałem :)
  • Odpowiedz