Wpis z mikrobloga

Kolejna zagadka drogowa.

Jedziesz żółtym. I jest dosyć wąska ulica na której poparkowane jest kilkanaście (conajmniej 10) aut po twojej stronie. Omijasz je i jedziesz dalej. Wyjeżdżasz zza zakrętu a tam z drugiej strony jedzie samochód którego nie było widać.

Po drodze nie ma żadnych luk aby się wcisnąć i wyminąć

KTO COFA?

#motoryzacja #polskiedrogi #prawojazdy #glupiewykopowezabawy
SzubiDubiDu - Kolejna zagadka drogowa.

Jedziesz żółtym. I jest dosyć wąska ulica n...

źródło: comment_1652769657VivUMDx5lgkHaINHoDk3WQ.jpg

Pobierz
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LSkiper: w Hiszpanii to nie wiem, ale Neapol to bajka dla kierowcy :))))) jak Pakistan czy inne Indie z filmikow na yt. I ja to szanuje, wiekszy i szybszy ma pierwszenstwo :))) trzeba nadrabiac sprytem, mowie tak z perspektywy pieszego marynarzyka, ktory wychodzi na miasto po wachcie. Zero korkow, kazdy cisnie, poezja
  • Odpowiedz
@extraordinary_seaman: We Włoszech zauważyłam, ze oni nawet nie hamują przed rondem, tylko dzida i w wolne miejsce się wbija xD Co wyglada strasznie ale nie ma korków przed rondem wiec spełnia zadanie. Zaobserwowane na Sycylii. Podobnie wyglądało to na Malcie, ale o ile na Sycylii byłam pieszym i tylko z uśmiechem sobie te harce obserwowałam, to na Malcie byłam kierowca i to już nie było takie smieszkowate, jeszcze zla strona
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MrMate: serio tutaj czerwony winny? Przecież to jest sytuacja że żółty pojazd ma przeszkodę na swoim pasie, i musi je ominąć pasem dla ruchu w przeciwną stronę, a więc musi upewnić się że będzie mógł przejechać. Czerwony cały czas jedzie swoim pasem, nie ma przeszkód do ominięcia(do czasu pojawienia się żółtego pojazdu)
  • Odpowiedz
ARTYKUŁ12

Wymijanie

1. Przy wymijaniu kierujący powinien zachować wystarczający odstęp z boku i w razie potrzeby zbliżyć się do krawędzi jezdni odpowiadającej kierunkowi ruchu. Jeżeli w trakcie tego manewru jego jazda byłaby utrudniona z powodu przeszkody lub na skutek obecności innych użytkowników drogi, powinien zmniejszyć szybkość, a w razie potrzeby - zatrzymać się w celu przepuszczenia użytkownika lub użytkowników drogi zbliżających się z przeciwnego kierunku.

@matibu06: zobacz odniesienie do przepisów
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@SzubiDubiDu:
1) to samo może tyczyć się czerwonego, więc może wjechać na swój pas. I wtedy mamy sytuację że są dwa samochody na jednym pasie w przeciwnych kierunkach. Czerwony, który chce jechać dalej, i żółty, który wjechał na lewy pas celem ominięcia przeszkody. Gdzie tutaj jest wina czerwonego?
  • Odpowiedz