Wpis z mikrobloga

Problemem Polskiej Branży IT jest to, że dużo zarabiają ludzie, którzy nie są gotowi mentalnie na takie pieniądze. W innych branżach typu prawo, medycyna, wysoka pozycja zazwyczaj jest dziedziczna i od małego w dobrych domach uczą się manier, kultury, ogłady, gotowości do wpływowej pozycji i zarządzania kapitałem. Jak biedak się nauczy programowania i zarobi, to dalej będzie mentalnym biedakiem, a hajs pewnie przepije albo wyda na jakieś kryptowaluty. Zarobki w IT powinny zostać ograniczone, żeby wysoki kapitał nie trafiał w ręce nieodpowiednich ludzi.

#pracait #programowanie #takaprawda #heheszki
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kerdian: Ale żeby pracować w IT nie musisz miec nawet studiów. Po drugie, zależy jaką uczelnię obierzesz, informatykę otwierają nawet na najbardziej miernych uczelniach, gdzie dosłownie możesz przesiedzieć te studia. Mój kierownik w poprzednim januszeksie miał takie skończone, na jakiejś prywatnej gownouczelnii, gdzie za obecnosc miales ocene xd

Ja teraz pracuje w software house jako dev i rownolegle studiuje i nie widzę wielkiego problemu. Wydaje mi się, że studia medyczne
  • Odpowiedz
@kerdian: Ale ile zarabiają w stosunku do czasu, który poświęcili na edukację? Ile na początek taki dostanie, 3-6k na rękę? To jakoś dużo? Problem z zarobkami nieadekwatnymi do wieku istnieje, ale to np. u artystów czy sportowców, bo faktycznie coś się uda, są zasypani hajsem, nie wiedzą co z tym zrobić i zaczynają pajacować, albo w ogóle się zapiją i zaćpają.
  • Odpowiedz
@stanleymorison: tyle ze prawo nie jest takie wymagajace i na luzaku mozesz pracowac i robic studia. Z ta medycyna bym tez nie przesadzal - znam osobe ktora studiowala na CMUJ i zrobila studia na AGH zaocznie, takze i prace weekendowo by uradziła. Wielu studentow daje tez korki, są kredyty studenckie. Jak sie chce to mozna, nie mowie ze jest łatwo
  • Odpowiedz
Zarobki w IT powinny zostać ograniczone, żeby wysoki kapitał nie trafiał w ręce nieodpowiednich ludzi.

@kerdian: Jak coś potrafią to dlaczego mają nie zarabiać? I co komu do tego co taka osoba robi ze SWOIMI pieniędzmi? A jeśli można się nauczyć i też tak zarabiać to powodzenia...
  • Odpowiedz