@krzychummm: nadpłacając wcześniej zaoszczędzisz odsetki za okres maj-lipiec od kwoty 150k. Nadpłaca się "czysty" kapitał do spłaty. Po dokonaniu nadpłaty 150k odsetki będą Ci się liczyć od 100k, a nie od 250k jak do tej pory.
@wetorek2: Dzięki za pomoc. To jeszcze zapytam inaczej.
Dajmy na to muszę zapłacić prowizji 5000zł za nadpłatę 150k jeśli to zrobię w ciągu 2 lat od teraz. To opłaca się poczekać te 2 lata czy nadpłacić? Zakładając że rata za 2 lata wzrośnie do 2500zl?
Dajmy na to muszę zapłacić prowizji 5000zł za nadpłatę 150k jeśli to zrobię w ciągu 2 lat od teraz.
To opłaca się poczekać te 2 lata czy nadpłacić? Zakładając że rata za 2 lata wzrośnie do 2500zl?
@krzychummm: imo dalej sie oplaca ale bedziesz do przodu o te 3% mniej niz byś mogl byc, przelicz czy moze czasem na obligacjach wiecej nie zarobisz, choć wątpie.
@wetorek2: Kredyt brałem w 2016 roku. Z tym, że nie wiem jak to jest liczone. Ponieważ miałem transze.
Miałem też program MDM. I przez 5 lat jak spłacę wcześniej to muszę zwrócić proporcjonalnie sumę tego dofinansowania. Stąd moje pytania. Aktualnie spłacając kredyt 5200zł muszę zapłacić zwrotu za MDM. Za rok już minie 5lat i nie będę musiał spłacać tego. Z tym, że zastanawiam się czy nie zaoszczędzę teraz nadpłacając kredyt
@krzychummm: Przy MDM te 5 lat liczone jest od aktu notarialnego, żeby przed upływem 5 lat nie zwracać części dopłaty możesz dokonać nadpłaty nieprzekraczającej jej wartości. Przykładowo: jeżeli dopłata z MDM wyniosła 25000, możesz nadpłacić np. 24900 bez żadnych konsekwencji.
@krzychummm: jesli brakuje rok, to bym poczekal znajdując mozliwie najlepsze oprocentowanie na lokacie lub obligacjach. Wibor i tak masz aktualizowany co 3 lub 6miesiecy, wiec masz mrozone oprpcentowanie na ten czas. Drugi bardzo dobry kalkulator: Www.kalkulatorkredytu.com
@krzychummm: Przerabiałem to, 5 lat jest liczone od aktu. Też chciałem nadpłacić ponad połowę kredytu, ale jak robiłem kalkulacje w zeszłym roku różnica w zaoszczędzonych odsetkach nie pokrywała mi konieczności zwrotu części MDM. Ostatecznie zrobiłem nadpłatę żeby nie przekroczyć dopłaty MDM i czekam do sierpnia z resztą nadpłaty. Jak sprawdzałem dla obecnych stóp to wychodzi mi teraz mniej więcej na 0, więc nie kombinuję i czekam już do sierpnia.
@d4mn: 5lat liczone od aktu? W banku millenium mi powiedziała, że od wypłaty kasy z MDM.
A oni na końcu dają MDM jak już bank udzieli całość kredytu. Nie wiem jak to liczyć bo akt notarialny podpisałem w2016 roku. Ale to była umowa deweloperska, a odbiór w 2017r, a mdm w marcu 2018r. Można nadpłacić tylko o kwotę mdm tak też zrobiłem. Wgl nad tym wszystkim się zastanawiam ze względu
@krzychummm: No w ustawie dot. MDM jest wszystko przecież ( ͡°͜ʖ͡°) 5 lat od nabycia mieszkania, a mieszkanie nabywa się w momencie podpisania aktu, nie kredytu. Za google: "Od kiedy liczymy terminy? Termin 5 lat przez jaki obowiązują ograniczenia liczony jest od daty nabycia mieszkania w MdM. To szczególnie ważne dla osób kupujących na rynku pierwotnym, gdyż w tych transakcjach akt notarialny nabycia często
@krzychummm: Kalkulacja jest prosta, opłacalność zależy od indywidualnej sytuacji każdego z nas. Znajdź w necie kalkulator nadpłat kredytów hipotecznych, sprawdź ile byś zaoszczędził na odsetkach gdybyś teraz dokonał nadpłaty w kwocie o której myślisz. Wylicz ile musiałbyś zwrócić MDM, odejmij od zaoszczędzonych odsetek koszt zwrotu MDM i tyle, cała filozofia ( ͡°͜ʖ͡°)
Warunek ten jest wymagany w okresie 5lat od dnia zawarcia umowy ustanowienia lub przeniesienia własności (lub spółdzielczego własnościowego do prawa) mieszkania.
@krzychummm: No niestety, umowa kredytowa zawiera wyłącznie wartość dofinansowania MDM, a nie ma żadnych zapisów odnośnie samego programu - trzeba to ogarnąć na własną rękę. Ja swoją umowę kredytową podpisałem w 2016, ale akt miałem w 2017. W 2021 minęło mi 5lat od podpisania kredytu, więc nie obejmują mnie prowizje/opłaty od nadpłaty kredytu względem umowy kredytowej, ale żeby nie musieć zwracać części z programu MDM muszę czekać do sierpnia 2022
@d4mn: Ok dzięki za info. A jeszcze może się orientujesz dajmy na to spłacam 100k zł ze skróceniem okresu spłaty. Jakie wtedy są proporcje raty kapitałowej i odsetkowej? Takie jak aktualnie czy wtedy zmieniają się do tego okresu co nadpłaciłem. W sensie teraz mam np. 600zł kapitał 1400 odestka.
@krzychummm: Jak nadpłatą skracasz okres, to część kapitałowa Ci rośnie, a odsetkowa maleje. W jakiej dokładnie proporcji? Nikt Ci precyzyjnie tego tutaj nie wyliczy. Musiałbyś podać oprocentowanie kredytu, pozostałą kwotę oraz pozostały okres spłaty, żeby można było wyliczyć przybliżone wartości.
Kapitał pożyczony 200k, okres spłaty 240 miesięcy, oprocentowanie 6%. Rata równa wychodzi ~1432 zł, 1000 zł odsetki, 432 zł kapitał (dla pierwszego miesiąca).
Nadpłacenie kwotą 100k, która ma skrócić okres kredytowania przy zachowaniu wysokości raty, skutkuje skróceniem okresu kredytowania o 154 miesiące, do 86 miesięcy. Proporcje w racie zmieniają się na 500 zł odsetek i 932 zł kapitału.
Musiałbyś mi podać parametry swojego kredo, żeby przybliżyć
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Dajmy na to do spłaty 250 000zł na 20lat.
Aktualna rata 2000zł.
Wzrost raty przy podniesieniu stóp o 1% to 200zł.
Czyli dajmy na to w maju rata 2000zł
W czerwcu 2200zł
W lipcu 2400zł
Chciałem nadpłacić kredyt 150 000zł.
Nadpłacając w maju przy racie 2000zł, ile zaoszczędzam nadpłacając w lipcu przy racie 2400zł?
Wszystkie kwoty dla uproszczenia.
#inflacja #finanse #kredythipoteczny #kredyt #banki #nieruchomosci
Nadpłaca się "czysty" kapitał do spłaty. Po dokonaniu nadpłaty 150k odsetki będą Ci się liczyć od 100k, a nie od 250k jak do tej pory.
Dajmy na to muszę zapłacić prowizji 5000zł za nadpłatę 150k jeśli to zrobię w ciągu 2 lat od teraz.
To opłaca się poczekać te 2 lata czy nadpłacić? Zakładając że rata za 2 lata wzrośnie do 2500zl?
@krzychummm: imo dalej sie oplaca ale bedziesz do przodu o te 3% mniej niz byś mogl byc, przelicz czy moze czasem na obligacjach wiecej nie zarobisz, choć wątpie.
Miałem też program MDM. I przez 5 lat jak spłacę wcześniej to muszę zwrócić proporcjonalnie sumę tego dofinansowania. Stąd moje pytania. Aktualnie spłacając kredyt 5200zł muszę zapłacić zwrotu za MDM.
Za rok już minie 5lat i nie będę musiał spłacać tego. Z tym, że zastanawiam się czy nie zaoszczędzę teraz nadpłacając kredyt
źródło: comment_16509087559N5ehK60Dr4rvgwjWcnL0s.jpg
PobierzWww.kalkulatorkredytu.com
A oni na końcu dają MDM jak już bank udzieli całość kredytu. Nie wiem jak to liczyć bo akt notarialny podpisałem w2016 roku. Ale to była umowa deweloperska, a odbiór w 2017r, a mdm w marcu 2018r.
Można nadpłacić tylko o kwotę mdm tak też zrobiłem.
Wgl nad tym wszystkim się zastanawiam ze względu
5 lat od nabycia mieszkania, a mieszkanie nabywa się w momencie podpisania aktu, nie kredytu. Za google:
"Od kiedy liczymy terminy? Termin 5 lat przez jaki obowiązują ograniczenia liczony jest od daty nabycia mieszkania w MdM. To szczególnie ważne dla osób kupujących na rynku pierwotnym, gdyż w tych transakcjach akt notarialny nabycia często
Takie jak aktualnie czy wtedy zmieniają się do tego okresu co nadpłaciłem. W sensie teraz mam np. 600zł kapitał 1400 odestka.
Kapitał pożyczony 200k, okres spłaty 240 miesięcy, oprocentowanie 6%. Rata równa wychodzi ~1432 zł, 1000 zł odsetki, 432 zł kapitał (dla pierwszego miesiąca).
Nadpłacenie kwotą 100k, która ma skrócić okres kredytowania przy zachowaniu wysokości raty, skutkuje skróceniem okresu kredytowania o 154 miesiące, do 86 miesięcy. Proporcje w racie zmieniają się na 500 zł odsetek i 932 zł kapitału.
Musiałbyś mi podać parametry swojego kredo, żeby przybliżyć