Wpis z mikrobloga

https://www.toyotabank.pl/indeksowane-konto-oszczednosciowe

Mam pytanie - czy ten bank to nie kolejne Amber gold? Ktoś z nich korzysta? Ktoś ich prześwietlił i na pewno nie są żadnym scamem i są full legit, mają wszystkie gwarancje, są pod nadzorem KNF itp itd?

Pytam, bo chce tam przenieść 95% mojego kapitału. Mój bank najwidoczniej nie potrzebuje póki co moich pieniędzy.

Rozumiem, że ten Toyota Bank sprzedaje auta Toyota na kredyty, więc potrzebuje płynności aby móc udzielać kredytów.

Jestem bardzo wdzięczny za Wasze spostrzeżenia.

#nieruchomosci #finanse #oszczedzanie #stopyprocentowe
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haha123 żeby założyć konto musisz podpisać umowę i odesłać ja kurierem jak w jakimś średniowieczu
każda wyplata z tego konta to koszt 30 zł utrudnia swobodne przerzucanie kapitału
jest ryzyko że oferta z dnia na dzień przestanie być atrakcyjna, w grudniu już to udowodnili
  • Odpowiedz
@affairz: ciągle zmniejszają to oprocentowanie ponad 100k.

Kiedyś: bez limitu.
Tydzień temu: WIBOR -2pp
Teraz: WIBOR -3pp

Także lepiej się streszczać. Tylko właśnie czy to nie jest Amber Gold 2, tego się jedynie boję.
  • Odpowiedz
@witam12: ja i tak bym tam te pieniądze tylko i wyłącznie trzymał, więc mnie ta opłata nie boli. Jedynie bym je ruszył jak bym miał kupować nieruchomość.
  • Odpowiedz
@haha123: Co za czasy, że ludzie pytają czy konto w banku, który oferuje normalne oprocentowanie to nie Amber Gold. XD Nie, to legitny bank, Twój depozyt jest zabezpieczony w BFG. Bier. Jedyne, co się może stać, to że zetną to oprocentowanie jak wiborek pójdzie tudemun, ale na razie jest ok.
  • Odpowiedz
@Zeroskill: Bo to jest zamrażarka na co najmniej 4 lata - a raczej za 4 lata miniemy dołek na nieruchomościach i znowu zacznie się cykl wzrostów.

Jeżeli nie planowałbym nic kupować to masz rację - obligacje indeksowane inflacją są super jako zamrażarka pieniędzy.
  • Odpowiedz
@haha123: Dlaczego zamrażarka? Wiesz, że z obligacji można w praktycznie każdej chwili zrezygnować? A jeśli tak to policzyłeś w którym punkcie obligacje zaczynają wygrywać, nawet przy wcześniejszym wykupie? Ile Ci wyszło? Bo mam wrażenie, że już po 1,5-2 latach obligacje wygrywają z każdym kontem oszczędnościowym obecnie, nawet uwzględniając obcięcie części odsetek za przedwczesny wykup.
  • Odpowiedz