Wpis z mikrobloga

Zobaczyłem nowy harmonogram splaty i wysokość raty #kredythipoteczny i poplakalem sie z emocji, łzy mi leco po koszuli a tania nie była (,)

Wzrosła do nie całego 1000zl a wynajmem takiego mieszkania 2500zl ( ͡° ͜ʖ ͡°) #wynajem #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie

Lepiej płacić 1000zl raty czy 2500 za wynajem?

• 1000zl i splacac kredyt banku 47.9% (58)
  • Wynajmować i płacić 2500zl wlascicielowi 52.1% (63)

Oddanych głosów: 121

• 17
@gracjan-dono: @wetorek2: wiecie, że w naszym społeczeństwie jest też sporo rozsądnych osób, które kupując mieszkanie mają spory wkład własny i potem można mieć niską ratę.
Ja miałam wyjściową 900zł, teraz dzięki nadpłatą mam 600 a jak mi się zaktualizuje wibor to chyba też jeszcze sobie skrócę by szybciej spłacić kredyt.
@Joxek: jak ktos ma np 400000zl i zamiast kupic mieszkanie wpakowal w obligacje indeksowane inflacja to bedzie mial z tego teraz ok 33858zl na czysto, wiec srednio ma miesiecznie 2821 na wynajem mieszkania, wiec jak wynajmie za 2500 zostaje mu troszke ponad 300zl. I caly czas ma w razie co kapital. Wiadomo jak ceny mieszkan dalej beda szly w gore to nie bedzie sie oplacalo.
lepiej mieć kapitał w obligacjach indeksowanych inflacją płacących 10% albo na giełdzie, płacić za wynajem samymi odsetkami i nie przypinać sobie łańcucha z kulą do nogi

@marek-krakow: ja, i pewnie wielu innych, uważamy, że jednak lepiej jest mieć swoje własne mieszkanie mimo, iż nie zawsze stricte ekonomicznie się to super opłaca.