Wpis z mikrobloga

@Weretek: jasne masz racje, tylko ja mowie o sytuacji tu i teraz. Zastanawiasz sie nad zakupem? 8x przemysl, poniewaz Twoja rata najzwyczajniej przekracza, a za pol roku bedzie wynosci x2 koszt najmu.
@Adki: Tu się zgodzę, aktualnie jest nie najlepszy moment na kupno mieszkania, ale ja wychodzę z założenia, że skoro to decyzja na 30 lat, to nie podejmuje się jej tu i teraz, tylko uwzględnia więcej czynników. Ja na szczęście pospieszyłem się z zakupem 1,5 roku temu i cieszę się własnym M3.
czy Ty zdajesz sobie sprawe, ze obecna wysokosc rat kredytu to mniejwiecej x2.5 wartosci poczatkowej ? Jezeli uda Ci sie sprzedac za takie pieniadze za 30 lat, wyjdziesz na ZERO.

@Adki: a dlaczego zakładasz, że kredyt będzie spłacany 30 lat? Średnia spłacalności kredytów w Polsce to jakoś 13 lat.
@Krupier: jezeli obecne warunki i koszty kredytu dalej beda tak galopowac, nie splacalnosc moze ta srednia skrocic jeszcze bardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Adki: No pewnie, że się nie opłaca kupować na własność. Zasymulujmy wynajmowanie przez 25 lat i kupno przez 25 lat dla Krakowa. Zakładam, że mieszkanie 50m2 w krakowie kosztuje 500k(10k za m2)
Wynajem: 300x 2250 = 675k
rata kredytu: 973k

Czyli po 25 latach wynajmowania mamy -675k
Po 25 latach spłacania kredytu mamy 973k - 500k = -473k

Wydatki miesięczne po tych 25 latach, kiedy już idziemy na biedacką emeryturę:
-
jasne masz racje, tylko ja mowie o sytuacji tu i teraz. Zastanawiasz sie nad zakupem? 8x przemysl, poniewaz Twoja rata najzwyczajniej przekracza, a za pol roku bedzie wynosci x2 koszt najmu.

@Adki: to albo mówisz o sytuacji "tu i teraz" albo o "za pół roku".

Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz: jeśli osoba bierze kredyt na mieszkanie na 25 lat w wieku 30 lat, to w najgorszym przypadku w wieku 55