Wpis z mikrobloga

Poszukałem conieco i znalazłem fragment programu Słownik polsko@polski w którym Prof. Miodek zdecydowanie wyjaśnia że zawsze mówimy ''na Ukrainie'' a nie ''w Ukrainie'' jak to ostatnio lansują nam media I sam profesor mówi że nie ma w tym nic ujmującego, przeciwnie - pokazuje jakby bliskie relacje i swojskość tych krajów w stosunku do Polski.

Tu całość programu jak kto chce: https://vod.tvp.pl/video/slownik-polskopolski,na-ukrainie-czy-w-ukrainie-odc-253,18678474

#ukraina #jezykpolski #wojna #profesormiodek #polska
MarianoaItaliano - Poszukałem conieco i znalazłem fragment programu Słownik polsko@po...
  • 173
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damian-powazka98: No niby tak ale razi mnie ta nagła politpoprawność. Jakkolwiek przeboleję jeszczę tą redaktorkę czy posłankę, tak ta nagła zmiana wkurza mnie równie bardzo jak lansowane przez Onet wyrażenia typu gościni, chirurżka czy marszałkini ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Uważam że to część przypodobania się mediom, a jeśli nie to zwykła próba wsparcia uchodźców żeby czuli się jak u siebie i wiedzieli że my też znamy takie wyrażenia. Być może nadinterpretuje, ale wiesz jak jest, informacje muszą być "ładnie napisane".
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Trochę jestem tym zaskoczony, bo Miodek zawsze był bardzo progresywny w temacie języka i nigdy nie walczył z jego ewolucją. Szczerze to myślę, że gdyby go spytać dziś to mógłby mieć już inne zdanie. Poprawne jest to, co ludzie uważają za poprawne. Serio nie ogarniam tej walki niektórych z formą "w Ukrainie". Moim zdaniem skoro na tym zależy Ukraińcom, w ucho to nie razi, a finalnie usuwa jeden bezsensowny
  • Odpowiedz
@DooBeeDooBee: Bardziej mi chodzi że zwrot ''w Ukrainie'' to wynalazek ostatnich dwóch tygodni, dotychczas nigdy się nie słyszało tego określenia tak często jak dzisiaj, zawsze było ''na Ukrainie''. Kto wie jakie miałby dzisiaj zdanie - można by napisać do programu i się spytać czy zmienił zdanie czy jednak ten dogmat jest niezmienny.
  • Odpowiedz
@DooBeeDooBee: O, znalazłem właśnie na Facebooku (gdzie wszedłem z zamiarem napisania do programu) świeże oświadczenie profesora Miodka. Czyli określenie jest niepoprawne, ale w obecnej sytuacji nie będzie protestował bo rozumie o co chodzi.

wołam plusujących celem uzupełnienia:

@lyncz, @NieMamWenyNaNick, @ZlyPasterz, @bladolux, @damian-powazka98, @tentakijeden, @Seentas
MarianoaItaliano - @DooBeeDooBee: O, znalazłem właśnie na Facebooku (gdzie wszedłem z...

źródło: comment_1646884439rfSDjklusLOqpWke0UERJC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz