@MarianoaItaliano: A mnie to wali co mówi Miodek i jak jest poprawnie. Co więcej, mam świadomość, że ta dyskusja wynika z angielskiego "the Ukraine" które po prostu zostało przeniesione na Polski.
Mi to nie robi różnicy, jeżeli im na tym zależy i czują, że mówiąc "na" odbiera im się podmiotowość to nie widzę problemu, żeby mówić "w". Nawet, jeżeli w Polskim mówiło się "na". Język ewoluuje
@andrzejedude: Wiadomo że ewoluuje ale nie dopuścmy do tego żeby nowe całkowicie wypierało stare. Według mnie to piękne kiedy słucham niektórych ludzi, którzy dalej mówią "w studio", "w radio" i nikt ich za to nie goni a tu robi się z tego jakieś odbieranie podmiotowości ;)
@MarianoaItaliano: Dlaczego ma nie wypierać? Powtórzę jeszcze raz - jest to absolutnie nieistotne i nie łamie jakichś twardych językowych reguł. Im na tym zależy, mnie to totalnie nic nie zmienia, nie widzę powodu, żeby nie weszło "w Ukrainie"
@MarianoaItaliano: A ja nawet widziałem narodziny tego potworka gdy jacyś politycy czy dziennikarzyny w TV uznali, że "w Ukrainie" to wyraz szacunku dla tego kraju. xD
Mi to nie robi różnicy, jeżeli im na tym zależy i czują, że mówiąc "na" odbiera im się podmiotowość to nie widzę problemu, żeby mówić "w". Nawet, jeżeli w Polskim mówiło się "na". Język ewoluuje
Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam w Ukrainie
Im na tym zależy, mnie to totalnie nic nie zmienia, nie widzę powodu, żeby nie weszło "w Ukrainie"
źródło: comment_1646896178y6553mlSKoIkF0BALG9usj.jpg
Pobierz@MarianoaItaliano: A ja nawet widziałem narodziny tego potworka gdy jacyś politycy czy dziennikarzyny w TV uznali, że "w Ukrainie" to wyraz szacunku dla tego kraju. xD
Ty jakiś niepełnosprytny jesteś?
Poza tym te reguły nie są twarde. Już mogłeś użyć argumentu "na Węgrzech" ale z jakiegoś powodu tego nie zrobiłeś
@DooBeeDooBee: Za to walczył z jego s-----------m. Na ale wybacz mu.