Wpis z mikrobloga

@otako: Sorry ale dla mnie Miodek > randomowa youtuberka/instagramerka.

Inna sprawa że ''w Ukrainie'' brzmi sztucznie. To że Ukraińcy tak mówią to żaden argument bo taka jest konstrukcja tego języka np. ''my prijechali na maszynu w Ukrainę '' nie oznacza że będziemy mówić ''przyjechałem na samochodzie do Ukrainy''
  • Odpowiedz
@Arc2: No znalazłem artykuł w którym powołują się na Bralczyka i w zasadzie to samo - żeby ewentualna zmiana następowała naturalnie a nie była forsowana na siłę. Sam Bralczyk deklaruje że będzie mówił ''na Ukrainie''...
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: śmieszny jest trochę ten argument "swojskości".

Jeżeli mojemu sercu bliższe są np. Niemcy bo urodziłem się w starej poniemieckiej rodzinie na Śląsku, etc. to ma mówić "jadę na Niemcy"?! Wg profesora w tym kierunku obowiązuje forma "do Niemiec".
  • Odpowiedz
@piaskun87: Tu raczej chodzi o koneksje tych krajów z Polską - a że z Niemcami raczej nigdy nie było po drodze to zostało ''do''. Po za tym to jest język polski, tyle wyjątków od reguły że idzie się pogubić, niemniej jednak są wyrażenia które brzmią mniej lub bardziej naturalnie, nie wiem jak to inaczej określić. Mógłbym np. powiedzieć: ''Makaron podaj mi'' zamiast ''Podaj mi makaron'' bo obie formy są teoretycznie
  • Odpowiedz
  • 3
To trzeba zmienić tekst piosenki Hej Sokoły

@Rafaello91 Tam są obie wersje "a jak umrę pochowajcie na zielonej Ukrainie" i "wiele dziewcząt jest na świecie, lecz najwiecej w Ukrainie"
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano mi kiedyś znajomy Ukrainiec zwrócił uwagę, czy mógłbym mówić w Ukrainie bo tak jest poprawnie. On mówi po polsku i dziwnie dla niego brzmiało na Ukrainie. Było to jakieś 5 lat temu i dyskutowaliśmy o tym kilka razy, dlatego to pamiętam.
  • Odpowiedz
@w_glab_przeszlosci

wykop święcie przekonana, że język ewoluuje. Jeszcze niech zaczną mówić bynajmniej zamiast przynajmniej xD w końcu ewolucja

Taa.. Z tym to też jest niezła zabawa. Ostatnio w rozmowie z jakimś randomem użyłem rzeczonego "bynajmniej", jako właśnie wzmocnienie zaprzeczenia, ("bynajmniej nie ja") a ten się, prawie srając przy tym w gacie oburzył, poprawiając mnie "nie mówimy bynajmniej a przynajmniej!"

Gdzieś mu się, w związku używaniem tych słów, rzucił pewnie tekst w
  • Odpowiedz