Wpis z mikrobloga

Jak mnie irytuje brak wiedzy i wprowadzania w błąd widzów w Polsce przez naszych "dziennikarzy". Słyszę już któryś raz, że na terenie ostrzeliwanych miast widoczne są liczne niewybuchy wbite w ziemię. Naprawdę nie jest to atomowa wiedza, żeby weryfikować jakie jednostki rakietowe posiadają Rosjanie i jak one działają.

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1498188271125508099?s=20&t=chHaXkB4iMxvnEE_0leikg

#wojna #rosja #ukraina
Emcis8 - Jak mnie irytuje brak wiedzy i wprowadzania w błąd widzów w Polsce przez nas...

źródło: comment_1646052081Msn9JIGsDGbhSK2U2vYkki.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A wyjaśnisz laikowi, co oznacza taki obiekt wbity w ziemię? To pozostałość po skutecznym rozprowadzeniu ładunków w powietrzu, czy jak?
  • Odpowiedz
@sinuspi: @imdejv1: z tego, co na szybko doczytałem, to jest amunicja kasetowa, ona się rozpada w locie, na: "ogon" (dolne zdjęcie), silnik rakietowy (środkowe zdjęcie) i jeszcze zostaje górna część, z której się rozlatują nad celem małe bombki, zaś sama konstrukcja nośna też gdzieś spada.
  • Odpowiedz
a tutaj już z nich nie korzystają żeby zwiększyć szkody.

@imdejv1: albo spadochrony w międzyczasie poznikały - na placówce sołdaty onuc nie wyfasowali, a zima u nich ostra :D
  • Odpowiedz
@imdejv1: raczej bo nie chcą ich już odzyskiwać.. więc wolą, żeby się rozwaliły

@GumowyKaczak:

Jeśli konstrukcja przewidywała spadochrony, to one musiałyby być, aby prawidłowo rozrzucić b---y kasetowe. O żadnym odzyskiwaniu obudowy nie ma mowy - tego się nie stosuje. Żadne zabieranie materiału na onuce nie wchodziłoby w rachubę. Najwidoczniej to nie miało mieć z założenia spadochronu hamującego. Tu nawet trudno powiedzieć, czy to na pewno obudowa dla min
  • Odpowiedz
Z reguły cała część ze zbiornikiem na paliwo i dyszą spada na glebę w cąłości.

@Pantokrator: zielonego pojęcia nie mam, nie znam się, jednakże jest już wiele zdjęć, na których obie te części są osobno, równo rozdzielone, więc muszą jednak nie być jedną całością.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jarek_P: Albo inaczej, nie ma żadnego powodu, by to się samo rozdzielało na 2 części, co najwyżej może przy uderzeniu o glebę się te sekcje na łączeniu rozlatują.
  • Odpowiedz