Wpis z mikrobloga

Dlaczego wśród wiejskiej młodzieży jest tak dużo konfiarzy? XD Ja wiem, że wychowywanie się wśród typowej wiejskiej rodziny - stary w fabryce garnków, matka sprzątaczka, albo sklepowa - to nie są warunki do rozwoju intelektualnego, ale że aż tak? xD Czy to przez to, że po latach skrajnego biedowania w takich rodzinach poszli w wakacje na truskawki i zarobili parę stówek, to im się wydawało, że chwycili boga wolnego rynku za nogi? XD

#patologiazewsi #bekazprawakow #bekazpodludzi #bekazkonfederacji #neuropa
  • 13
via Wykop Mobilny (Android)
  • 13
@kezioezio: to nie jest kwestia partii czy poglądów, to jest kwestia populizmu. Pewnie część głosujących nie chce państwa religijnego na wzór Iranu, czy innego Afganistanu, czy wyjścia Polski z UE, ale patrz mati jak ten Bosak zaorał lewaka. Also, część nieironicznie na nich głosuje, bo np. Nienawidzi tych co mają lepiej i wiedzą, że takie skrajnie prawicowe potworki przetasują cała klasę społeczną w kraju i liczą, że będą na szczycie w
@kezioezio: zgadzam się w 100 procentach - bieda degraduje mózg i sam widzę jej skutki, na przykładach ludzi z którymi się wychowałem - i nie powiem sam lubię się z nich ponabijać, ale jak trochę podrosłem to pewne rzeczy znaczynam dostrzegać-powodów jest kilka, mianowicie Lewica zaniedbała wieś/małe miasta zostawiając je na pastwę pisowców, kościoła i konfy zamiast pielęgnować w tych ludziach nienawiść do tego kto ma lepiej(jak przed wojną i tuż
@kezioezio:
Stare i młode chłopy ze wsi nie trawią elit (sztuka, nauka, polityka) i miastowych. Konfa i pis są antyelitarne. Stare chłopy na PiS młode na konfę. Also wieś kocha chłopski rozum. Nauka to elita, działa im na nerwy, no i nie kumają tego.
@Rejetn: I wcale się im nie dziwię że ma ją w dupie - bo zamiast sięgać do korzeni socjalizmu z czasów Witosa to bezmyślnie kopiuje trendy z Zachodu przepraszajac za rasim czy zajmuje się problemem neutralnych płciowo zamków.
Czasy się zmieniły a problemy wsi i biedoty nadal są podobne...
@kezioezio: Nie jest. Akurat konfiarze niestety mają to do siebie, że są względnie równo rozłożeni geograficznie zarówno w wymiarze regionalnym jaki i centra-prowincja. Są tam oczywiście jakieś różnice i faktycznie na prowincji jest ich nieco więcej, na Podkarpaciu też mają większą popularność niż gdzie indziej (choć tam chyba bardziej dominuje komponent nacjozjebów niż korwinowców), ale ogólnie, na tle np. dysproporcji pomiędzy PIS a PO to to jest dość małe zróżnicowanie. Wniosek