Wpis z mikrobloga

@mat_pl schab obtaczam w cukrze na 1 dzien w lodowce, potem zasypuje solą z dodatkiem pektosoli na kolejny dzien w lodowce, nastepnie obtaczam dokladnie mieso w przyprawach z dodatkiem soli (plus troche pektosoli), wędzę na zimno przez 24h (mozna to pominąć), wkladam w rajstope (wyparzoną lub gazę) i wieszam w przewiewnym miejscu na miesiac. Koniec ;)
@miltem nie

@pokipoki ok 19-21 stopni w chlodnym, przewiewnym miejscu

@Pietrii bo to nie jest mieso
@anotherguy: są dwie metody wędzenia: na ciepło i na zimno, na ciepło polega na tym, że temperatura wędzenia jest nawet do 90 stopni celsjusza a "palenisko" znajduje się blisko produktu, wędzenie na zimno polega na oddaleniu źródła ciepła od produktu i doprowadzanie dymu specjalnym tunelem, temperatura wędzenia wówczas nie powinna przekraczać 30 stopni celsjusza. Na zimno oczywiście trwa zdecydowanie dłużej ale produkt jest dłużej zdatny do spożycia, ubytki na gramaturze są