Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rakiwo: To jak się ten socjalizm u nich objawiał powiedz mi. Bo to że w jest coś w nazwie to wiesz. U nas też podobno rządzi "prawo i sprawiedliwość", ale ani prawa ani sprawiedliwości. Ile było tych mitycznych spójdzielni gdzie pracownicy rządzili?
  • Odpowiedz
@veranoo:
Program z roku 1911:W programie politycznym pojawia się walka z militaryzmem, oraz postulat powszechnego rozbrojenia, zniesienia kary śmierci. Pojawiają się także postulat zakazu pracy dzieci poniżej lat 15, ochronnego prawa pracy i utworzenia nowoczesnej i sprawnej kontroli. Większą uwagę zwraca się także na rolnictwo, SPÓŁDZIELCZOŚĆ oraz przekazanie społeczeństwu dóbr natury.
Program z roku 1920: Zasady ogólne zostały znaczniej niż w pozostałych programach rozwinięte. W programie politycznym także zachodzą znaczące
  • Odpowiedz
@rakiwo: A ile udało im się z tego programu zrealizować? Proszę podać przykłady tych współdzielni które są znane, albo produkują coś co jest znane.
  • Odpowiedz
@rakiwo: Spoko, nie wiedziałem. Ciekawi mnie jak oni zarządzają taką spółdzielnią. Jak w demokracji? Każdy ma głos ma równą wagę? Jak wygląda polityka cenowa?
  • Odpowiedz
Świat nie jest sprawiedliwy, kapitalizm tak jest najlepszy ALE NIE JEST SPRAWIEDLIWY.

@TurboDynamo: znam tylko jeden sposób na wprowadzenie pseudosprawiedliwości i pseudorównych szans - odbieranie dzieci rodzicom po urodzeniu i wychowywanie ich przez państwo na jedno kopyto. Bez wsparcia rodziny, bez różnic majątkowych itp. Wszystko zależy od osobnika, każdy startuje od zera. Ale i tak nie będzie równo i sprawiedliwie - wysoki chad będzie lepiej traktowany przez otoczenie niż niski
  • Odpowiedz
@Nieszkodnik: w dalszym ciągu masz jeszcze uwarunkowania genetyczne. To jest loteria, możesz od dwóch żuli wylosować ich najlepsze geny które były nieaktyne. No po prostu świat nie jest sprawiedliwy i ja to akceptuje.
  • Odpowiedz
@pekak ty chyba nie mieszkasz w Polsce? Przypomnij se co było na półkach w sklepie za komuny? Nie było niczego, może ocet czasem, wystarczyła odrobina kapitalizmu by te same póki uginały się pod ciężarem towarów, jak teraz dalej nigdzie na świecie nie ma godnego poziomu życia to co nim jest? Wiem, że polska nadal odstaje od zachodu ale dzięki kapitalizmowi żyje się ludziom lepiej niż kiedykolwiek
  • Odpowiedz
@pekak taka Szwecja w sferze edukacji publicznej jest bardziej kapitalistyczna od polski, w wolności ekonomicznej też, w latach 70 mieli epizod państwa etatystycznego ale się opamiętali i w porę się zreformowali zamiast dalej w to brnąć jak np. nasz ZUS, gorąco polecam zobaczyć ten godziny dokument ja się to robi w Szwecji (angielski z pl sub) https://youtu.be/jq3vVbdgMuQ
  • Odpowiedz
@Shatter: przecież w rozpadzie Jugosławii nie chodziło głównie o tło ekonomiczne. Idealnie nie było, do Zachodu im sporo brakowało ale czas pokazał że rozpad zaszkodził bardziej gospodarkom krajów związkowych a nie im pomógł (poza SLO i HR). To ambicje i interesy lokalnych polityków zaszkodziły temu krajowi.
  • Odpowiedz
W Szwecji baranie praktycznie przez 50 lat rządziła Szwedzka Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza. Mylisz komunizm z socjalizmem.

@rakiwo: Ale Szwecja była jednym z najbogatszych krajów świata jeszcze przed objęciem rządów przez tę partię.
  • Odpowiedz
taka Szwecja w sferze edukacji publicznej jest bardziej kapitalistyczna od polski, w wolności ekonomicznej też, w latach 70 mieli epizod państwa etatystycznego ale się opamiętali i w porę się zreformowali zamiast dalej w to brnąć jak np. nasz ZUS, gorąco polecam zobaczyć ten godziny dokument ja się to robi w Szwecji (angielski z pl sub) https://youtu.be/jq3vVbdgMuQ

@zalogowany_user: Wystarczy spojrzeć na rankingi wolności gospodarczej, takie jak Freedom index albo Doing Bussiness.
  • Odpowiedz