Wpis z mikrobloga

Ostatnio byłem u mechanika (taki janusz) i dostałem opierdul za to że śruby w kołach miałem psiknięte wd-40 Nie można? czy jak? wiem że smaru się nie używa ale wd?
Miałem mondeo to tam śruba po 2 latach nie ruszana się ukręcała podczas próby odkręcenia xD więc od tamtego momentu w każdym aucie smarowałem śruby takim specyfikiem.

Druga sprawa co jakiś czas coś mi naqrwia w prawym kole (Audi a4 b6, bex) do tego stopnia że potrafi fajerą zatrząść :(
Mechanik nic nie dojrzał byłem na diagnostyce też "niby" wszystko ok. Koła sprawdzone i wyważone, wahacze wyglądają ok. Co to może być? czyżby magiel się odzywał? Zauważyłem że dzieje sie to przy prędkościach 20-40km/h i nie zawsze występuje.
#motoryzacja #audi #mechanikasamochodowa
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smietnik112: Wszystkie smary wd itp mają ograniczoną ściśliwość więc możliwe że jak się postarasz to będzie tego tyle że nie dokręcisz dobrze śruby lub nakrętki. Do tego każdy smar raczej zmniejsza tarcie które to trzyma tą śrubę przykręconą
  • Odpowiedz
Zauważyłem że dzieje sie to przy prędkościach 20-40km/h i nie zawsze występuje.

@Smietnik112: Miałem podobnie z opona która była krzywa. Wywarzanie koła nic nie zmieniało. Komputer pokazywał że koło jest poprawnie wywarzone, a jak rozpędziłem wózek do 65-70 km/h do kierownicą trzęsło jak cholera. Wolniej i szybciej nie było problemu. Gość przełożył to koło na tylną oś i objaw minął, ale jednak jak jechałem te 65 to jednak czułem że
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Smietnik112: miałem tak c-----o ze śrubami i pomogło ich dokładnie wyczyszczenie drobnym druciakiem na wiertarkę, ręcznie i umycie w zmywaczu hamulcowym, jak były suche czyste to od tego czasu luks
  • Odpowiedz
@Wiskoler_double: Tylko u mnie to działa troche inaczej
Jednego dnia wszystko jest lux a drugiego po jakieś krótszej trasie czy nawet jak wyjadę z garażu to odzywa sie prawy przód i to przy prędkościach 20-40km/h przy większych tego nie ma... Czasem na delikatnych łukach kręcąc w lewo jest bicie jakby tarcza krzywa? ale tarcza to raczej nie jest bo przy hamowaniu jest wszystko ok.
  • Odpowiedz
@Smietnik112: wd40 bardzo spoko. to srodek wymyslony celowo na potrzeby antykorozyjnosci (do startow rakiet)

czy smarowac? oczywiscie. czymkolwiek co odpycha wode
srube trzyma w gwincie sila rozciagajaca a nie tarcie.
  • Odpowiedz