Wpis z mikrobloga

ok, skoro twoim zdaniem dla przeciętnego polaka 1000zł więcej miesięcznie to nie jest problem na samym wynajmie, o inflacji i rachunkach nie wspominam to spox. Znakiem tego nie są to osoby zadłużone pod korek tylko zadłużone rozsądnie.

A takim stopy i 5% nie będą przeszkadzać. Więc w czym problem. lecim dalej z ze stopami.

@perowskit: nigdzie nie napisalem, ze to nie jest problem dla przecietnego Polaka. napisalem, ze jak takiej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Monke: czyli reasumując: alternatywą dla kredytu jest spadek albo mieszkanie z rodzicami. Niestety nie każdy ma warunki na jeden lub drugi scenariusz i po oszczędzaniu wkładu własnego kredyt hipoteczny jest najrozsądniejszą opcją.
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: Najrozsądniejszą opcją jest skupienie się na karierze, zdobycie zawodu, zmienianie pracy aż dojdzie się do wystarczająco dobrych zarobków i dopiero wtedy myślenie o zakładaniu rodziny i kupowaniu mieszkania. Ważne jest żeby mieć stabilną sytuację życiową zanim weźmiesz na siebie poważne zobowiązania, żeby zarabiać rozsądne pieniądze i mieć na tyle komfortową sytuację, że kiedy nagle zwolnią cię z pracy w krótkim czasie możesz znaleźć drugą podobną. Jeśli nie oczekujesz od
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Monke: piszemy o klasie niższej, która nie zyskuje i nie rozwija swoich kwalifikacji; nie podąża za obraną ścieżka kariery tylko pracuje w dead-end-job. Zaproponowana strategia nie znajdzie u nich zastosowanie.
  • Odpowiedz
@Deykun: Ja myślę że nie opluć, ale uświadamiać że czasem może być na coś nas nie stać. Dbanie o swoje finanse jest bardzo ważne i nie można tego robić na zasadzie "nam też się należy". Może czasem warto popracować przed wzięciem kredytu nad tym żeby jakoś poprawić swoje dochody. Jeżeli się nie da to np. wziąć mniejszy kredyt na mniejsze mieszkanie, spłacić i myśleć nad większym.
ps. jak coś polecam
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: Żadna strategia nie znajdzie tu zastosowania. "Strategia" takich ludzi to jechanie na szczęściu i jakoś to będzie, a szczęście czasem masz a czasem go nie masz. Oni zawsze będą kopani po dupie przez życie, nawet jeśli przez jakiś czas uda im się żyć wygodnie to będzie to trwać do następnego kryzysu a w gospodarce kryzys jest co 10 lat.

Dawniej tacy ludzie nie mieli wyboru, jak się rodziłeś w
  • Odpowiedz
przy tych tutaj wszystkich wypowiedziach ktoś zapomniał o kilku rzeczach :D ja wiem portal z obrazkami no ale 1500 rata + utrzymanie mieszkania to z 600-700pln dzisiaj czyli ponad 2k zostaje 3400 a zapomniałem ze auto na powietrze nie jezdzi - kolejne 500 min na miesiac to ile tam juz jest 2900 na 3 osoby
  • Odpowiedz