Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Pan_Mysz:

Dodatkowo hochsztaplerzy w bankach wykorzystując niskie stopy procentowe oferowali przy niskich pensjach kredyty takie że można było kamienice kupować w Warszawie, i kusili i nęcili polaka robaka.

@Louis_de_Pointe_du_Lac: dokładnie tak, rozglądaliśmy się z żoną ostatnio za większym mieszkaniem, bo dzieci, no i umówiła nas na spotkanie z doradcą. Moja żona po dwóch macierzyńskich powiedzmy, że nie zarabia kokosów, ok. 3,5k netto, ja za to dużo więcej. No
  • Odpowiedz
  • 0
@Mauskiii

to dopiero poczatek, trzeba wyhamowac inflacje.

Ale ja to wiem, pisze tylko że 2 lata temu nikt się tego nie spodziewał.... pewnie, sporo osób było świadomych że tak może sie stać, ale nie spodziewali się że tak się stanie
  • Odpowiedz
A masz inteligencie stałe stopy w polsce? geniusze wykopu i ich poziom.

@Tsukuyomi: bogattych złóż platyny też nie ma, i co to też jest winne tego?
To że nie ma kredytów na X lat ze stałą stopą ma kogoś usprawiedliwić że nie potrafi zrozumieć ryzyka zaciągnięcia kredytu na 30 lat ze zmnienną stopą? Śmieszne. Kontynuacja tworzenia wymówek i szukania winnych złych decyzji.
wyzywasz od wykopu i poziomu, a sam jesteś
  • Odpowiedz
@Janusz_z_Rivii: Jestem w tych 330k. Kredyt hipoteczny na działkę by zarezerwować miejscówkę. Oszczędzam 5 razy więcej co miesiąc i nadpłacam kredyt niż kosztuje mnie rata. Z jakiego to tytułu mam być pozbawiony praw wyborczych? Bo wziąłem kredyt, który nawet jak stopy pójdą do górę to najwyżej parę miesięcy później skończę go nadpłacać?
  • Odpowiedz
Czyli co hehe, miałem płacić za wynajem 2700 zł? Niż wziąć kredyt który miał pół roku temu ratę 1400, po nadpłatach rata zmniejszyła się do 950 zł, po podwyżce skoczy do 1100, hehe?

Hehe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
  • 0
@fiman: nie obraź się ale nawet nie starasz się chyba mnie zrozumieć. Chodzi o to że w dorosłym życiu grasz takimi kartami jakie przyniesie ci los, nie masz bezpośredniego wpływu na ogrom spraw, które cię otaczają. Jeżeli wszystkie instytucje finansowe na rynku udzielają praktycznie tylko toksycznych kredytów hipotecznych to ufasz, że ci co straszą pierniczą głupoty. Ci ludzie są sami sobie winni, to prawda, tylko że konsekwencje ich decyzji poniesie
  • Odpowiedz
  • 1
@mickpl: w Holandii na 10 lat stała jest poniżej 1% gdzie jak to jest nieruchomość w której mieszkasz to możesz odliczyć 40% odsetek od podatku ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
tak, c--j mi w dupę, że w połowie 2019 brałem kredyt o rozsądnej wartości, po czym odeszła dziewczyna, która miała być ewentualnym wsparciem jakby coś się u mnie ostro zesrało, stopy zaraz w--------i, czego wtedy nie mogłem przewidzieć, plus tydzień temu wyszły poważne problemy zdrowotne, przez które mogę stracić pracę... ¯_(ツ)_/¯

@cienki137: k---a jest jeszcze górka to sprzedawaj na co czekasz?
  • Odpowiedz
@grzysztof: sprzedam i gdzie będę mieszkał? Że starymi gdzie ojciec mi działa tylko na nerwy? XD

Zreszta wtedy górki u mnie nie było a cena nie powinna spaść poniżej tego jak kupowałem, bo to już nie będzie dla nikogo opłacalne.
  • Odpowiedz
@Kraciacho: Pomyliłeś się, banki działają po to, aby wygenerować zysk i działają według zasad rynkowych oraz dosyć restrykcyjnego prawa bankowego. Odpowiedzialność za funkcjonowanie sektora bankowego w pełni spoczywa na regulatorze i instytucjach to znaczy na rządzie oraz KNF i NBP. To, że RPP dopuszcza do patologicznej sytuacji jaką jest inflacja ponad 8% i zbyt niskie stopy procentowe nie jest winą banków. Banki dostosowują się do bieżącej sytuacji rynkowej, tak
  • Odpowiedz
@fiman: Jakie decyzje błędne, decyzje nie była błędna. Dowiedz się, co to KNF, czemu teraz mamy limitowaną ilość ofert z stałym oprocentowaniem i czemu są mniej korzystne. I jeszcze kilka rzeczy ale nie chce mi się pisać, bo ignoranci i tak uważają, że są najmądrzejsi :)
  • Odpowiedz