Wpis z mikrobloga

Próbuję sobie w sieci domowej ustawić serwer #proxy na #squid .

#debian na #raspberrypi - Jest ustawione proste proxy które działa. No ale trzeba podawać adres w ustawieniach przeglądarki.

Chciałbym uniknąć konfigurowania "transparent proxy" na Squid i uzyć do tego #mikrotik . A to dlatego że jednak sprzetowy router jest deczko pewniejszy jako gateway niż jakikolwiek #linux , bo tu jest z kolei cała masa zmiennych dodatkowych które mogą pójść nie tak. Ot chocby jakis update, coś przestanie działać i mi domownicy wejdą na głowę.

Czy w Mikrotiku jestem w stanie po prostu ustawić proxy i tyle, czy muszę kombinować z NAT'em na tym mikrotiku? Bo póki co mam wrażenie, że konieczne jest konfigurowanie NAT na Mikrotik?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kamikazee: Dobra.. chyba przeoczyłem jedną rzecz. Proxy mam w wewnętrznej sieci więc bez dodania wyjątku zrobiła mi się pętelka. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sprawdzę sobie zaraz...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@motaboy: załóż konto na OpenDNS.org ustaw sobie na Mietku DNSy z tego serwisu, (jeśli nie masz stałego adresu IP to jeszcze na Mietku musisz założyć klienta, żeby się logował do usługi z aktualnego IP)
i Parental Control wyklikasz sobie w 15 sekund.
  • Odpowiedz