Aktywne Wpisy

✨️ Jak zrozumieć plany kobiety na przyszłość? Ⓘ
Jak rozumieć słowa kobiety - "może za kilka miesięcy spróbujemy ponownie". ?
Ja mam 36 lat, ona 33. Byliśmy ze sobą prawie rok czasu, jednak postanowiła zakończyć naszą relację na chwilę obecną. Motywowała to innymi pragnieniami, innymi celami natomiast nie zamknęła furtki ostatecznie. Mamy normalny kontakt, czy to telefoniczny czy sms, spotykamy się czasem na mieście. Nie zamknęła furtki całkowicie natomiast ciągle podkreśla na chwilę
Jak rozumieć słowa kobiety - "może za kilka miesięcy spróbujemy ponownie". ?
Ja mam 36 lat, ona 33. Byliśmy ze sobą prawie rok czasu, jednak postanowiła zakończyć naszą relację na chwilę obecną. Motywowała to innymi pragnieniami, innymi celami natomiast nie zamknęła furtki ostatecznie. Mamy normalny kontakt, czy to telefoniczny czy sms, spotykamy się czasem na mieście. Nie zamknęła furtki całkowicie natomiast ciągle podkreśla na chwilę
p0melo +7
Dlaczego ceny klitek w miastach kosztują 1 milion zł? Bo młode pokolnie mężczyzn to pisdy w rurkach. Pracują przed komputerkiem, w klimatyzowanych biurowcach, w swoich łbach wydumali sobie że są przedsiębiorcami na B2B, szanowanymi programistami, biznesmenami itd.
Co z tego że taki przysłowiowy Matuszek pracuje za 20k jako programista kiedy przyzwoita klitka to koszt 1,5 milona złotych? Mimo dużych zarobków nie stać ich na mieszkanie.
Ceny mieszkań są wysokie bo mamy pisdowate
Co z tego że taki przysłowiowy Matuszek pracuje za 20k jako programista kiedy przyzwoita klitka to koszt 1,5 milona złotych? Mimo dużych zarobków nie stać ich na mieszkanie.
Ceny mieszkań są wysokie bo mamy pisdowate
źródło: 20251014
Pobierz

Nadciąga wielka konfrontacja z rzeczywistością innego hasła "większość naszych klientów to inwestorzy gotówkowi". Zaraz może się okazać, że nie tyle inwestorzy co fliperzy i nie gotówkowi co wrzucający kasę z pożyczek i obrotówki w pierwszą transzę systemu 20/80.
WIBOR podskoczy do 5% to zdolność popytu spadnie z grubsza o połowę. A już najlepsze, że wydrenowanego z kasy rynku zupełnie nie będzie obchodzić, że materiały i wykonawstwo były zakontraktowane na górce. Albo się wymyśli jak tu sprzedawać taniej, albo upadłość welcome to. XD
Nie wiem jak to dokładnie będzie przebiegać, ale szykuje się fajna impreza. Może się mylę, ale na razie tak to wygląda.
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #wkpinvestments
@mickpl: oni przez to nie rozumieją klienta za którego gotówkę przelwa bank?
@ZdeformowanyKreciRyj: Jacy analitycy? XD Najsłynniejszym analitykiem deweloperów jest Bartek. Są jeszcze jacyś? Oni lecą na fali. Spadek popytu i zdolności zaskoczył ich jak zima drogowców.
@ZdeformowanyKreciRyj: DD zatrudnia kilkuset pracowników, co oznacza spore koszty stałe i jeżeli nie będzie miał odpowiedniego zwrotu
@mickpl: zesrali to się po wiadomościach od URE gdzie wyszło w konsekwencji, że stópki nie do 3% ale raczej 4,5% xD
@ZdeformowanyKreciRyj:
Oprócz pracowników deweloperzy mają jeszcze koszty kredytów obrotowych indeksowanych Wiborem (np DD ma Wubor 6M). Tak,
@ZdeformowanyKreciRyj: nie rozumiesz jak działa sprzedaż. Kliencie zawsze się znajdą, pytanie po jakiej cenie, a ponieważ zdolność kredytowa leci na ryj to ich ceny muszą spaść. Spadek cen -> spadek marży netto i spadek zysku, a im dłużej będą czekać tym więcej zapłacą odsetek od kredytów.
@ZdeformowanyKreciRyj: o, to dokładnie tak jak ten chiński Evergrande, co ma nawet własną dużynę piłkarską, setki jeśli
Cały czas zakładasz, że oni są w dupie a może wcale tak nie być. Nikt z nas tu nie dysponuje pełna informacja i można jedynie gdybać. Jedyną pewną odpowiedź da faktyczny spadek cen mieszkań bo
Komentarz usunięty przez autora