Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Jak to jest że xbox series s ma tylko 4 TFLOPS kiedy xbox one x ma aż 6 TFLOPS, a to series s jest z nowszej generacji i na nim gry działają lepiej. Może liczy się coś więcej niż TFLOPS? Ale nie, to niemożliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Przecież jak telefon ma więcej TFLOPS niż ps4 = jest lepszy niż ps4. Mamy na sali jakiegoś eksperta od TFLOPS który by mi to wyjaśnił? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#cyberpunk2077
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cin123654: po raz kolejny, jesteś dzbanem

Deep learning super sampling (DLSS) is a machine-learning and temporal image upscaling technology developed by Nvidia (...)

FidelityFX Super Resolution (FSR) is an image upsampling technology developed by AMD(...)

inaczej zaimplementowane owszem, ale nie "nie mają ze sobą nic wspólnego".
  • Odpowiedz
@b0vv3r: FSR - skalowanie obrazu + filtr wyostrzający

DLSS - rekonstrukcja obrazu wykorzystująca uczenie maszynowe. Rozległe sieci neuronowe NV uczą się jak z obrazu niższej rozdzielczości zrekonstruować obraz do wyższej jakości. Wiedza ta przekazywana jest w sterownikach do jednostek Tensor GPU. W zależności od GPU - Turing rekonstrukcja obrazu następuje w końcowej fazie budowania klatki, Amper rekonstrukcja następuje w trakcie budowania klatki

widać różnicę ? dwie zupełnie inne technologie (
  • Odpowiedz
rekonstrukcja obrazu wykorzystująca uczenie maszynowe. Rozległe sieci neuronowe NV uczą się jak z obrazu niższej rozdzielczości zrekonstruować obraz do wyższej jakości

@cin123654: eufemizm na skalowanie obrazu osiągnięte inną technologią :)
  • Odpowiedz
@b0vv3r: Nvidia i AMD wspiera skalowanie obrazu metodą FSR oraz "coś tam" od Nvidii w sterach (dodali niedawno ).

Nvidia ma rekonstrukcję obrazu AI zwaną DLSS --- AMD nie ma takiej technologii.
  • Odpowiedz
@cin123654: I to dokładnie miałem na myśli, Nvidia ma upscaling robiony DL, AMD nie.
Ty zaś upierałeś się, że żadnego upscalingu od AMD nie ma, a to nieprawda.
  • Odpowiedz
@cin123654: jesteś dzbanem po raz trzeci,

To co wysłałeś to biblioteka/framework od nvidii i popatrz teraz

Compatible with modern GPUs such as NVIDIA (GTX or higher), AMD

EOT, bo mi szkoda strzępić klawiatury na ciebie.
  • Odpowiedz