Wpis z mikrobloga

Nowa Skoda Fabia 3 Kombi Classic 2022' 1.0 MPI 60 KM :-)

Witam. Zamówiłem nową Fabię. Kilka słów o moim obecnym samochodzie. W tej chwili posiadam Volkswagena Golfa IV 1.4 16V 75 KM z roku 2003 z 195 000 przebiegu. Kupiłem go dokładnie 3 lata temu przy 140 000 km. 3 miesiące później zainstalowałem LPG przy przebiegu 145 000 km.

A teraz czas kupić coś nowego. Przed VW Golfem miałem 2 inne samochody, które strasznie mnie zawodziły, a VW Golf okazał się bardziej niezawodny (chociaż od czasu do czasu zdarzają się drobne usterki, zwykle na drobne naprawy muszę wydać 500-1000 zł co 10 000 km).

Mój poprzedni plan był taki, żeby tym Golfem pojeździć jeszcze 2 lata, a dopiero następnie zakup Skody. Ale z wiadomości, że nie będzie Fabii 4 Kombi postanowiłem przyspieszyć proces zakupu nowego auta, bo najprawdopodobniej rok 2022 będzie ostatnim rokiem produkcji w tej wersji nadwozia. A potrzebuję naprawdę większego bagażnika (w Golfie jest 330L, ale ponieważ tam jest koło zapasowe to bardziej jak 230L - w wersji Fabia Combi (Estate) bagażnik to 530L, więc nawet po wsadzeniu koła zapasowego pozostanie 430L, a nawet później po zmianie kół z 15" na 16" nadal będzie około 400L wolnego miejsca).

Więc teraz kupuję nową Skodę Fabia Kombi Classic z silnikiem 1.0 MPI 60 KM. Konfiguracja to wersja Ambition + dodatki: czarny lakier, przedni podłokietnik z dodatkowymi wejściami USB, tempomat z ogranicznikiem prędkości, przyciemniane szyby, pakiet na bezdroża, skórzana kierownica, przygotowanie do haka holowniczego + gratis mata bagażnika i dywaniki. Cena miała wynosić 68 590 zł, ale zaokrągliśmy do 68 500 i to była cała zniżka, jaką udało mi się uzyskać, podobno dealer ma niewielkie prowizje od Fabii, a teraz jest znacznie większy popyt niż podaż.

Jeszcze przez kilka miesięcy będę jeździł Golfem, bo szacowany czas dostawy Skody to 6 - 9 miesięcy. I to i tak „krótszy czas oczekiwania”, bo nie zamawiałem wielu akcesoriów elektronicznych. Z dużą ilością elektroniki mógłbym czekać nawet cały rok. Także w przypadku nowego auta zamierzam po jakimś czasie zamontować LPG. Planuję też używać tego nowego samochodu przez co najmniej 12,5 lat lub 300 000 km (prawdopodobnie będę jeździł 18-24 tys. km rocznie).

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników VAG / Skoda.

a.....i - Nowa Skoda Fabia 3 Kombi Classic 2022' 1.0 MPI 60 KM :-)

Witam. Zamówi...

źródło: comment_1638968547jxYTjVACywKLWGA0lirG8s.jpg

Pobierz
  • 226
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adam-antoszewski: Kurczę, jeździłem takimi na uberze mieszane 60/75koni i w kombi. Fajne auto do miasta, i na trasę też od biedy się da chociaż jak po dłuższym czasie wysiadałem połamany. Możliwe, że największa zaleta i wada to będzie silnik, który całkiem dobrze znosi kiepskie traktowanie i zaskoczyła mnie jego elastyczność na niskich obrotach i to tyle, 60 koni w kombi nie pozwala często na włączenie się do szybszego ruchu i
  • Odpowiedz
  • 0
@adam-antoszewski teść ma dokładnie taka skodę z tym samym silnikiem, zagazowana. I przy załadowanym bagażniku ten samochód po prostu się nie chce zbierać. Wciskam pedał gazu do dechy a ten się zbiera jak star z załadowana naczepa. IMHO zdecydowanie większy silnik.
  • Odpowiedz
@lubiep: W dużym skrócie bo nie mam 100% pewności jak w używanym aucie co było serwisowane i czy licznik nie cofnięty. A poza tym zawsze chciałem mieć świeżynkę i obiecałem sobie, że następne auto wyjedzie z salonu. Nie chcę co 2-3 lata zmieniać auta jak do tej pory, tylko następne potrzymać już przez kilkanaście lat (minimum 12.5).
  • Odpowiedz
@LIBED: Brałem pod uwagę Dacię, ale nie mam do Dacii pełnego zaufania jeśli chodzi o ochronę blacharsko-lakierniczą, a następne auto będę trzymać przez kilkanaście lat (minimum 12.5), a nie chciałbym żeby np. po 7-8 latach połowa auta zaczęła mi rdzewieć. Poza tym w Dacii to z turbiną, a jeśli jest taki wybór, to wolę auto bez turbo.
  • Odpowiedz
@adam-antoszewski jestem przedstawicielem handlowym. Przeruchalem chyba z 5 fabii. Miałem praktycznie wszystkie wersje silnikowe. Podobnie z Toyota Yaris. Powiem ci tak...

S--------j od tego silnika póki możesz to jest muł nie dojezdzenia. W trasę tragedia po mieście mało pali po ruszenie tym gównem naładowanym elektronika i ciężkim potrzebuje dużo koni.
Teraz mam 1.0 tsi 110km i też szału nie robi
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@adam-antoszewski: Ale jesteś zafiksowany na ten pomysł.
Już lepiej zrobisz jeżeli udasz się do Daci po nowego Joggera. Tam za tą cenę dostaniesz chociaż 100 koników z fabrycznym LPG i fajniejsze auto z większym bagażnikiem.
  • Odpowiedz
  • 0
Koleżko czasem może wypaść taka sytuacja, że będzie Fabia w 5 osób załadowana + 100-150 kg bagaży do bagażnika + z tyłu prawie tonowa przyczepa. I uwierz mi, że pojedzie.

A ja Ci mówię że nie pojedzie. Serio w-------a mnie jazda tym samochodem. A bagażnik był załadowany książkami że aż siadały tylnie koła i w lato jak dorzucisz klimę to juz w ogóle. Jasne że jak się rozpędzisz to jedzie ale tak
  • Odpowiedz
@adam-antoszewski: jeśli to ten sam silnik so VW UP 1.0 60, to przejechałem nim 1600 kilometrów na Sycylii i nie jest tak źle. W mieście zbierał się żwawo, na autostradzie tempomat nie ma sensu bo przy 130km/h wystarczy podjazd o 1 stopień i już nie jest w stanie utrzymać prędkości z gazem w podłodze. Tylko to auto waży niecałe 1000kg. Gdybym miał tym jeździć po mieście to jest ekstra, bo
  • Odpowiedz
@adam-antoszewski: skoro to kwestia $$$ to dlaczego przy takim budżecie kupujesz nowe auto? Chodzi o to by było „nowe” za wszelką cenę? Za cenę tak słabego silnika, którym według mnie tworzy się nieświadomie zagrożenie na drodze dla siebie samego ale i innych użytkowników. Wspominasz Kazachstan i stepy kazachskie? Panie on tam nie dojedzie wiec przed podróżą sprawdź na mapie wszystkie punkty Skody. W życiu nie wybrałbym się 60 konną fabią
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Tezak: Brałem pod uwagę Joggera, ale zdecydowałem jak zdecydowałem. Nie wykluczam, czy w przyszłości nie wziąłbym Joggera na firmę.

@adam-antoszewski: No cóż, w sumie to twoje pieniądze i decyzja. Pochwal się zdjęciem fury jak odbierzesz by znów wywołać poruszenie na całym mikroblogu ;)
Dobrego użytkowania i zadowolenia z auta.
  • Odpowiedz
@adam-antoszewski: Mam passata 2k19 rok, 1,4 tsi 125km. Zakładałem do niego miesiąc temu instalacje gazowa - cena 4800zl brutto (komputer od KME). Samochód jest w sedanie i spala mi 5 litrów gazu plus minus 2 litry benzyny tak dla twojej informacji i przy tym silniku jest dopiero przyzwoita jazda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz