Wpis z mikrobloga

Nowa Skoda Fabia 3 Kombi Classic 2022' 1.0 MPI 60 KM :-)

Witam. Zamówiłem nową Fabię. Kilka słów o moim obecnym samochodzie. W tej chwili posiadam Volkswagena Golfa IV 1.4 16V 75 KM z roku 2003 z 195 000 przebiegu. Kupiłem go dokładnie 3 lata temu przy 140 000 km. 3 miesiące później zainstalowałem LPG przy przebiegu 145 000 km.

A teraz czas kupić coś nowego. Przed VW Golfem miałem 2 inne samochody, które strasznie mnie zawodziły, a VW Golf okazał się bardziej niezawodny (chociaż od czasu do czasu zdarzają się drobne usterki, zwykle na drobne naprawy muszę wydać 500-1000 zł co 10 000 km).

Mój poprzedni plan był taki, żeby tym Golfem pojeździć jeszcze 2 lata, a dopiero następnie zakup Skody. Ale z wiadomości, że nie będzie Fabii 4 Kombi postanowiłem przyspieszyć proces zakupu nowego auta, bo najprawdopodobniej rok 2022 będzie ostatnim rokiem produkcji w tej wersji nadwozia. A potrzebuję naprawdę większego bagażnika (w Golfie jest 330L, ale ponieważ tam jest koło zapasowe to bardziej jak 230L - w wersji Fabia Combi (Estate) bagażnik to 530L, więc nawet po wsadzeniu koła zapasowego pozostanie 430L, a nawet później po zmianie kół z 15" na 16" nadal będzie około 400L wolnego miejsca).

Więc teraz kupuję nową Skodę Fabia Kombi Classic z silnikiem 1.0 MPI 60 KM. Konfiguracja to wersja Ambition + dodatki: czarny lakier, przedni podłokietnik z dodatkowymi wejściami USB, tempomat z ogranicznikiem prędkości, przyciemniane szyby, pakiet na bezdroża, skórzana kierownica, przygotowanie do haka holowniczego + gratis mata bagażnika i dywaniki. Cena miała wynosić 68 590 zł, ale zaokrągliśmy do 68 500 i to była cała zniżka, jaką udało mi się uzyskać, podobno dealer ma niewielkie prowizje od Fabii, a teraz jest znacznie większy popyt niż podaż.

Jeszcze przez kilka miesięcy będę jeździł Golfem, bo szacowany czas dostawy Skody to 6 - 9 miesięcy. I to i tak „krótszy czas oczekiwania”, bo nie zamawiałem wielu akcesoriów elektronicznych. Z dużą ilością elektroniki mógłbym czekać nawet cały rok. Także w przypadku nowego auta zamierzam po jakimś czasie zamontować LPG. Planuję też używać tego nowego samochodu przez co najmniej 12,5 lat lub 300 000 km (prawdopodobnie będę jeździł 18-24 tys. km rocznie).

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników VAG / Skoda.

a.....i - Nowa Skoda Fabia 3 Kombi Classic 2022' 1.0 MPI 60 KM :-)

Witam. Zamówi...

źródło: comment_1638968547jxYTjVACywKLWGA0lirG8s.jpg

Pobierz
  • 226
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alalamba: No dokładnie. W budżecie 65 tys. (który i tak finalnie przekroczyłem niestety 3.5k) ciężko dostać kombi, które na dodatek będzie miało szereg odpowiednich dla mnie rzeczy na pokładzie (tempomat, skórzana kierownica, itd., itp.). Dlatego zresztą przyśpieszyłem zakup, bo to ostatni dzwonek by zamówić Fabię w tym nadwoziu, 4 generacja już tylko hatchback.
  • Odpowiedz
@Ciascio: Sprzedam Golfa jakoś miesiąc albo dwa po odbiorze nowego auta, odbiór nowego auta za 6-9 miesięcy, czyli sprzedaż Golfa za 7-11. Golf do tej pory mocno doinwestowany przeze mnie był, i jeszcze dalej posłuży, no ale pewnych rzeczy tym autem nie przeskoczę: brak klimy, brak tempomatu, podstawowe nagłośnienie, mały bagażnik, jazda max 110-115 km/h, bo przy 120 auto się wyraźnie męczy, tylko 2 drzwi, szerokie i wizualnie są super,
  • Odpowiedz
@Kroledyp: Wersja odblokowana, czyli 75 KM jest lepsza dla tych, którym zależy na szybszym rozpędzaniu się, oraz na jeździe powyżej 150-160 km/h. W moim przypadku (jazda max 130 km/h na trasie oraz zrelaksowany tryb jazdy w mieście) wersja 60KM lepiej odpowiada, bo ma bardziej odpowiadające mi przełożenia biegów.
  • Odpowiedz
@Kroledyp: Zostanę przy 60KM, bo nie chcę za bardzo kombinować z silnikiem, zależy mi na długowieczności silnika, bo muszę na nim przejechać minimum 300 000 km, czasami w różnych warunkach pogodowych (nawet od -30°C do +40°C w cieniu), a kto wie, jak później nadal będzie się dobrze spisywał to może i pod 400 000 km będę starał się podciągnąć.
  • Odpowiedz
@gomjeden: Tak, raz wybrałem się na trasę 100 km do sąsiedniego miasta i z powrotem, oraz innym razem przejechałem się godzinę po mieście (co prawda w hatchbacku, ale nie sądzę, by na pusto / lekkim zapakowaniu była wielka różnica - kombi od hatchbacka jest cięższe jedynie o 45 kg oraz mają podobne współczynniki oporu powietrza).
  • Odpowiedz
@Jacv: @gomjeden:
Jak już będę mieć auto, to po jakimś czasie zrobię zestawienie spalania z różnym obciążeniem i z różnymi prędkościami. Jednak w przypadku naczepy będzie trzeba trochę dłużej poczekać, bo nie kupię od razu naczepy - na sam zakup auta idę va banque, ogolę się do 0 z oszczędności.
  • Odpowiedz
@slusar_o2: Bo

1) dzięki nowemu autu będę mieć więcej nowych możliwości, włączając w to nowe możliwości zarobkowe

2) okazało się niedawno, że 2022 będzie ostatnim rokiem produkcji tego modelu w tym nadwoziu, a trudno znaleźć jakąś alternatywę, która zamknęłaby się w dopuszczalnym przeze mnie budżecie, oraz posiadała odpowiednie dla mnie parametry

3) auta salonowe z roku na rok drożeją, więc lepiej kupić auto szybciej i wydać mniej
  • Odpowiedz