Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +245
źródło: temp_file8692025224578652865
Pobierz
Pink_Floyd +6
#pytanie #dom #ogrodnictwo #osy
W garażu na działce zalęgly mi sie osy. Znalazłem na nie doraźny sposób (spryskać dobrze Muggą 50%, w ciągu dosłownie sekundy zaczynają #!$%@?ć aż miło, a te, które przeżyją, długo nie pożyją - po ok.30 sekundach mogę już bezpiecznie zdjąć gniazdo).
Problem w tym, że wracają (widocznie im tam dobrze jeżeli chodzi o światło, temperaturę, wilgotność, przewiew itp.) i już
W garażu na działce zalęgly mi sie osy. Znalazłem na nie doraźny sposób (spryskać dobrze Muggą 50%, w ciągu dosłownie sekundy zaczynają #!$%@?ć aż miło, a te, które przeżyją, długo nie pożyją - po ok.30 sekundach mogę już bezpiecznie zdjąć gniazdo).
Problem w tym, że wracają (widocznie im tam dobrze jeżeli chodzi o światło, temperaturę, wilgotność, przewiew itp.) i już

A zachciało mi się podliczyć ile mnie kosztuje utrzymanie samochodu.
No więc tak pacjent to Passat B5 1.9 tdi AFN 110 koni 99 rok kupiony za 5000zł 3 lata temu.
Wydatki konieczne:
Paliwo 1 listopada 2020 do 1 listopada 2021 = 4598 zł
Stacja kontroli pojazdów = 99zł , łapówka 0zł bo to Passat B5
Ubezpieczenie OC 630zł
Razem wydatki konieczne = 5327
Wydatki utrzymaniowe:
Opony 4 sezonowe Nexen N'Blue 4 Season 195/65 R15 91 H = 792zł
Filtry, olej 180zł
Razem wydatki utrzymaniowe = 972zł
Razem wydatki = 6299
Moja wypłata ~3000zł , rocznie = 36 000zł
% posiadania samochodu w stosunku do wypłaty = 17% czyli prawie 1/5 roku pracuje by móc dojeżdżać do pracy i inne SUPER
Ilość przejechanych kilometrów ~14 153km przy spalaniu 6.5L więc też nie jakoś dużo.
#motoryzacja #samochody
Dlateto jak tylko zrobi sie cieplej, na wiosne, dolaczam do #wykoptribanclub ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rowerem bede jechal godzine. Autem w godzinach szczytu jade czasem nawet dluzej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mniejsze auto, mniejsze wydatki
Do tego w Moto, opony co sezon 1200zl
Napęd 500zl co 2 sezony
Serwis zawieszenia przedniego 200zl co 2 sezony
Filtry i olej 300zl co sezon
Hamulce przód i 300zl co sezon
@askn: Witam w mojej wiosce autem 20 minut dojazd zbiorkomem 2,5h xD w jedna strone :D
@little_muffin: Nie no serio dojeżdzałem do pracy te 21km rowerkiem i całkiem spoko było :D Gdyby teraz 20*C + było to też bym dojeżdzał i to z uśmiechem na ustach przejeżdzając koło stacji paliw ;P
@szynszyla2018: Już byli tacy ale szkoda w dyskusje wchodzić :D Na wykopie czytasz wszystko a tylko ułamek ma sens :P
@max1983: a teraz popatrz na mapę Polski zobacz ile % stanowią miasta i jaki udział stanowią powierzchni i ludzi tam mieszkających.
@aksal89: Mam drugie auto takiego kamperka i w sumie to że stoi mnie mało kosztuje 600zł rocznie to jeszcze do przeżycia. Jak się ma gdzie trzymaćauto w mieiście i się mało jeździe to nadal
@kidzior: Bzdura xD Czemu tak uważasz :P?
Mało pali ,części tanie, prosta konstrukcja, nic w niego nie inwestuje a nawet jeśli.
Silnik? 700zł w nowym aucie za tyle to felge kupujesz xD
Chcę zajeździć i w przyszłym roku wymienić na coś nowszego
https://www.wykop.pl/wpis/41106217/w-zwiazku-ze-zlomowaniem-samochodu-i-braku-obaw-ze/
Miałem Golfa 3 w którego nic nie władowałem, dojeździł do końca a silnik z niego bije w innym aucie :D
Moim zdaniem robisz tak albo kupujesz auto na lata które chcesz i dbasz, troszczysz się albo tanizne na dojechanie.
rysa? spoko tłucze się? patrzysz co jak nic poważnego jeździsz.
@myz_czarodziej: A weź kupujesz auto i płacisz podatek OD WZBOGACENIA.
Najczęściej dojeżdżasz do miasteczka obok do pracy
A zresztą nawet w większych miastach komunikacja miejska jest o wiele gorzej zorganizowana niż w polsce, rzadziej jeździ
Pozylem popatrzyłem i wiem a mieszkałem w kilku miastach w NL i DE
Bez auta to umrzesz tylko i wylacznie mieszkajac na totalnym zadupiu. Mieszkajac w miescie, jesli nie podrozujesz co chwila gdzies to auto jest totalnie zbedne.