Aktywne Wpisy

FejsFak +807
Niedługo minie kolejna rocznica rozpoczęcia tego wspaniałego projektu. Ktoś niedawno pisał gdzie są aktualne zdjęcia schodów a ja nie jestem okrutnikiem i nie będę odmawiał wam tej przyjemności rzucenia okiem na to spektakularne dzieło inżynierii budowlanej. Jak widzicie schody w tym momencie służą jako pólki na rupiecie (powoli wszystkie rupiecie wynoszę piętro wyżej żeby mieć trochę porządku w mieszkaniu). #stepujacybudowlaniec
P.S. były jakieś wąty o to, że nic nie wrzucam
P.S. były jakieś wąty o to, że nic nie wrzucam
źródło: IMG_20260218_104952_006
Pobierz
Szybka ankieta. U mnie Salt Lake City, chociaż niewiele z nich pamiętam oprócz skoków ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#mediolan2026
#mediolan2026
Które z zimowych IO oglądaliście jako pierwsze?
- Nagano 1998 13.8% (80)
- Salt Lake City 2002 45.2% (262)
- Turyn 2006 8.8% (51)
- Vancouver 2010 10.5% (61)
- Soczi 2014 3.8% (22)
- Pjongczang 2018 1.0% (6)
- Pekin 2022 0.9% (5)
- Obecne 0.7% (4)
- Któreś przed Nagano 15.3% (89)

Dobra, rozprawmy się z tym tematem raz na zawsze: czy tester manualny POWINIEN do zgłoszenia dołączać logi (systemowe, nie przeglądarkowe), do których w równym stopniu ma dostęp także dev i może je sobie sam odnaleźć (po choćby odpowiednich namiarach godzinowych ze zgłoszenia).
Proszę o uzasadnienie zarówno jeśli się zgadzasz jak i gdy się nie zgadzasz z powyższym.
Druga rzecz, dev nie zawsze ma dostęp do tych samych logów. Jak błąd wystąpi np. podczas pracy na lokalnym środowisku testowym, to tylko tester ma dostęp do tych logów.
Sam fakt, że zadajesz takie pytania mówi, że raczej nie powinnaś się zajmować testowaniem.
Zastanawiam się czy to nie jest jednak trochę nadmierne ułatwianie roboty DEVowi, który ma taki sam, równy dostęp do logów, sam może do nich w równym stopniu zajrzeć. Co według Ciebie stanowi o przewadze zrobienia tego przez testera? On też musi się tam zalogować, wygrzebać, przekleić i pokazać. Mógłby w tym czasie zrobić kolejny
Napisałem wprost dlaczego tester ma obowiązek dostarczyć logi - ponieważ poszukiwanie logów nie jest zadaniem developera. Developer jest odpowiedzialny za rozwijanie nowych ficzerów, naprawę bugów, specyfikacje i dokumentację systemu. Jako tester