Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 773
Od maja 2022 r. Inteligentny Asystent Prędkości (ISA) i „czarna skrzynka” będą obowiązkowym wyposażaniem każdego nowego auta homologowanego na terenie UE. ISA określać będzie dozwoloną prędkość na podstawie parametrów GPS.
W momencie przekroczenia prędkości nawet o 1 km/h system zacznie ograniczać moc silnika oraz informować kierowcę sygnałem dźwiękowym o przekroczeniu prędkości. Urządzenie będzie można wyłączyć przy każdym uruchomieniu pojazdu, ale pojawiły się już propozycje zniechęcające do takiego zachowania. Jedną z nich jest ograniczenie lub odmowa wypłaty odszkodowania dla sprawcy wypadku, w przypadku kiedy kierowca wyłączył system przed podróżą. Ubezpieczyciele mogliby także udzielać rabatu na zawarcie polisy kierowcom korzystającym z aktywnego systemu.

#ciekawostki #motoryzacja
Pobierz
źródło: comment_1635063931yYQaLrTApD3t8jjsvAEBO4.jpg
  • 264
ciekawe jak będzie wylapywalo gdzie jaką prędkość obowiązuje, w sensie z jaką skutecznością

@AbadzabayY: skutecznosc jest nieistotna - tu chodzi o to, by czlowiek poczuł się drobnym robakiem onieśmielonym moca urzędniczą. Dostanie wezwanie do zapłaty i będzie się musiał tłumaczyć przez pół roku że nie jest wielbładem, a wtedy może, jeśli będzie potulny i wypełni druk czynnego żalu za prędkość, to może dobrotliwy urzednik w swojej łasce coś tam anuluje.
@Caracas: 20 lat temu straszyłem kumpla, że tak będzie w przyszłości to się ze mnie śmiał i mówił, że to niemożliwe a ja odpowiadałem, że bezpieczeństwo to tylko pretekst a ludzie sami oddadzą wolność w zamian za bezpieczeństwo.
Teraz mówię, żę w przyszłości będziemy wychodzić z domu tylko z przepustką. Cokolwiek głupiego, ograniczającego wolność nie wymyślicie, kiedyś się spełni bo wolna wola i możliwość dokonywania wyboru to potencjalne zagrożenie dla siebie
@Caracas: Rush już w 1981 śpiewał o dystopijnym świecie, który bliźniaczo przypomina wizję przyszłości motoryzacji według UE:

My uncle has a country place

No one knows about

He says it used to be a farm

Before the "Motor Law"

And on Sundays I elude the eyes

And hop the turbine freight

To far outside the wire

Where my white-haired uncle waits

Jump to the ground

As the turbo slows to cross
Ciekawe jak oni sobie wyobrażaja chociażby wyprzedzanie z tym gównem xd

@Dinek30:

Ooo już zaściankowy dzikus się pyrga, nie będziesz wyprzedzał i nie dyskuj to? Będziesz partycypował w jednej wielkiej wesołej i tolerancyjnej europejskiej komunikacji, tyle że jezcze chwilowo sam będziesz mógł prowadzić.

Podziękuj #neuropa, oni popierają takie rozwiązania.

A i bym zapomniał:

WITAJ W PIĘKNIEJSZYM ŚWIECIE TOWARZYSZU
Pobierz
źródło: comment_1635107821zQpBkVMjR6pk8gL8meWwCG.jpg