Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 773
Od maja 2022 r. Inteligentny Asystent Prędkości (ISA) i „czarna skrzynka” będą obowiązkowym wyposażaniem każdego nowego auta homologowanego na terenie UE. ISA określać będzie dozwoloną prędkość na podstawie parametrów GPS.
W momencie przekroczenia prędkości nawet o 1 km/h system zacznie ograniczać moc silnika oraz informować kierowcę sygnałem dźwiękowym o przekroczeniu prędkości. Urządzenie będzie można wyłączyć przy każdym uruchomieniu pojazdu, ale pojawiły się już propozycje zniechęcające do takiego zachowania. Jedną z nich jest ograniczenie lub odmowa wypłaty odszkodowania dla sprawcy wypadku, w przypadku kiedy kierowca wyłączył system przed podróżą. Ubezpieczyciele mogliby także udzielać rabatu na zawarcie polisy kierowcom korzystającym z aktywnego systemu.

#ciekawostki #motoryzacja
Caracas - Od maja 2022 r. Inteligentny Asystent Prędkości (ISA) i „czarna skrzynka” b...

źródło: comment_1635063931yYQaLrTApD3t8jjsvAEBO4.jpg

Pobierz
  • 264
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Caracas W cywilizowany j krajach gdziekolwiek może te ograniczenia prędkości są rozsądnie ustawione to może to zadziała. W Polsce z tymi ograniczeniami to jest masakra. Prosta droga teren niezabudowany 90 nagle jeb ograniczenie z d--y do 70 i jeb za chwilę znów 90 itp.
  • Odpowiedz
@Wap30: W Polsce w żadnym nie będzie to działać poprawnie. Trzeba by na każdym skrzyżowaniu postawić odwołanie ograniczenia.
  • Odpowiedz
@Caracas: mam nadzieję, że firmy ubezpieczeniowe które będą odmawiać wypłaty ewentualnych odszkodowań dla wyłączających system, upadną jak najszybciej po wprowadzeniu tych przepisów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Caracas: zastanawiam się, jak to rozwiążą w miejscach, gdzie są dwie (lub więcej) dróg jedna nad drugą. Tam gdzie mieszkam jest sporo tuneli i czasami jadę pod ziemią, ograniczenie jest do 80, ale komputer samochodu mówi, że powinienem jechać 50, bo tyle jest na drodze nade ma... ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Do całego chaosu dodać jeszcze elektryczne samochody, które spowodują nic innego, jak paraliż energetyczny w Europie, przecież już to widać po cenach energii, a

@mam_odwage_nic_nie_osiagnac: no i nie zapominajmy o zużytych akumulatorach, które pewnie są jeszcze większym obciążeniem dla środowiska niż spaliny XD

pominę oczywiście prawie 2x większą cenę elektryka od wersji spalinowej w tym samym modelu auta
  • Odpowiedz
@chwt: Cyk wejdzie aktualizacja i będzie ciekawie. Zapamiętaj moje słowa do 2030 roku nie będzie aut benzynowych i na ON.

@Caracas: No i bardzo dobrze, bo oznacza to duży boom technologiczny, bądź rozwój w stronę elektrycznych samochodów (nowe super baterie, bądź nowy rodzaj pozyskiwania dużej ilości energii, który nie będzie miał wpływu na środowisko)

A jak to tylko takie twoje p---------e trzy po trzy to weź skończ xD
  • Odpowiedz
A faktu są takie, że więcej osób szybciej przejedzie odcinek z prędkością 50 km/h

@Alakecz: i zatrzyma się na światłach, które ten "zapirdalajoncy 80" jakąś 2-3 pasmową aleją przejedzie nawet nie na "późnym żółtym" xD Oszczędność w c--j xD
  • Odpowiedz
Mniej zakorkowane miasta to także łatwiejszy dostęp służb takich jak policja, straż pożarna czy pogotowie.

@TenTypZez: oczywiście jak będę potrzebował przejechać 15 km na drugi koniec miasta to skorzystam wtedy z "ultra bezpieczniej", "punktualnej" komunikacji miejskiej z niedziałającą klimatyzacją w upalne lato i z żulami i sebami i po drodze będę miał 5 przesiadek żeby tę trasę pokonać w 2 godziny zamiast max 40 minut. Zapraszam do Wrocławia
bylem_zielonko - > Mniej zakorkowane miasta to także łatwiejszy dostęp służb takich j...

źródło: comment_1635085964jMV0inWU7xwtSKESzX9Qg7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@mam_odwage_nic_nie_osiagnac: elektryki mają wyprzeć spalinówki które mają o wiele większy zasięg, żeby czasem motłoch w przypadku ewentualnego buntu nie mógł za daleko uciec od systemu... (zasięg diesla rodziców to ok. 600km a tych zabawek na prąd ? 200 a w zimie ok 100...) wtedy system wyprowadzi na ulice czołgi i naprostuje niepokornych...
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bylem_zielonko: pozdrawiam, mieszkam we Wrocławiu, żyje bez samochodu. Btw samochodem zgodnie z przepisami to już się nie da? A co do tej niebezpiecznej komunikacji, to ile osób zmarło w wypadkach z jej udziałem i jak to się ma do ruchu samochodowego?
  • Odpowiedz