Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 773
Od maja 2022 r. Inteligentny Asystent Prędkości (ISA) i „czarna skrzynka” będą obowiązkowym wyposażaniem każdego nowego auta homologowanego na terenie UE. ISA określać będzie dozwoloną prędkość na podstawie parametrów GPS.
W momencie przekroczenia prędkości nawet o 1 km/h system zacznie ograniczać moc silnika oraz informować kierowcę sygnałem dźwiękowym o przekroczeniu prędkości. Urządzenie będzie można wyłączyć przy każdym uruchomieniu pojazdu, ale pojawiły się już propozycje zniechęcające do takiego zachowania. Jedną z nich jest ograniczenie lub odmowa wypłaty odszkodowania dla sprawcy wypadku, w przypadku kiedy kierowca wyłączył system przed podróżą. Ubezpieczyciele mogliby także udzielać rabatu na zawarcie polisy kierowcom korzystającym z aktywnego systemu.

#ciekawostki #motoryzacja
Pobierz
źródło: comment_1635063931yYQaLrTApD3t8jjsvAEBO4.jpg
  • 264
  • 0
@tellet: ale skąd taki pomysł, że ten jadący 80 nie zatrzyma się na światłach? Przecież światła się projektuje tak, żeby jadąc z prędkością przepisową dojechać akurat na zielone na następnych światłach.
  • 0
@pciem: To jak z start/stop e Renault. Można go wyłączyć. Można ale tylko poprzez podpięcie kabla co jest jednoznaczne z utrata gwarancji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiem bo mam. Ale wyłączyć możesz nikt Ci nie broni
@tellet: Nie wiem czy jest sens gadać na ten temat z przedstawicielami typowych wykopków, skoro:
1. Są w wieku, który uniemożliwia im zdobycie prawa jazdy
2. W tym wieku kora mózgowa nie jest jeszcze rozwinięta na tyle, żeby podążać ciągiem przyczynowo-skutkowym dalej niż np. "będzie ogranicznik prędkości to będzie bezpiecznie, bo wszyscy będą jechać z taką samą prędkością i nie będą się wyprzedzać"

( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale będzie tym lepsza im mniej będzie samochodów.

@TenTypZez: w sensie nagle naprawią zaniedbane i niedoinwestowane przez dziesięciolecia torowiska? nagle znajdzie się kasa na remont, zakup i utrzymanie sensownego taboru? śmiem wątpić XD żeby przekonać ludzi do przesiadki trzeba najpierw utworzyć sensowny system

A do pracy nie mam 15 km, ale często robię w ciągu dnia nawet 50 - 70km po samym mieście w ścisłym centrum załatwiając różne sprawy. Jakbym miał
@TenTypZez: nie no spoko, typ przedemną jedzie 80-85 na 90 możliwe, na zakrętach dohamowuje do 70, pozdro z drogą wyprzedzania kiedy różnica między wami to jakieś 10km/h a z naprzeciwka pojawił się już pojazd
W momencie przekroczenia prędkości nawet o 1 km/h system zacznie ograniczać moc silnika oraz informować kierowcę sygnałem dźwiękowym o przekroczeniu prędkości.

@Caracas: to rozwiązanie na rynek niemiecki. W wersji na blok wschodni będzie opcja rażenia prądem bezpośrednio w jaja w zależności od mocy silnika i prędkości z jaką jedziemy (prąd będzie generowany bezpośrednio przez alternator, z akumulatora będzie razić tylko jeśli wjedziemy na pomarańczowym lub spóźnimy się na zielone o 1
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bylem_zielonko: a kto powiedział, że nagle? To proces. Nie mniej jednak trendy są dość oczywiste i nie jesteśmy w stanie pomieścić się w miastach gdzie każdy będzie jeździł swoim prywatnym samochodem.

No i fajnie, jak potrzebujesz to sobie jeździj. Ale co to ma wspólnego z tematem ograniczeń prędkości? Musisz jeździć 150 bo inaczej bułek nie kupisz?
@Caracas: O ile to nie fejk to nie ma opcji żeby to przyklepali pod warunkiem że chodzi faktycznie o bezpieczeństwo a nie pieniądze - wyobraźcie tylko sobie ile niebezpiecznych sytuacji unika się poprzez chwilowe przekroczenie prędkości, po miesiącu od wejścia takiego czegoś by były setki nagrań jak typek np. nie może uciec przed kimś jadącym w poprzek na czerwonym bo nie może przyspieszyć by zdążyć przejechać obok ¯_(ツ)_/¯
  • 0
@General_Patton: Ja tylko mogę się domyślać. Mam aktualnie samochód który informuje mnie o przekroczeniu prędkości. Zaczytuje to z mapy (Nowe Megane 4). Wydaje sygnał ostrzegawczy gdy przekroczysz nawet minimalne prędkość
@kaente:

Ja #!$%@?. W miastach potrzebny jest nowy środek transportu. Samochody są za duże i za szybkie. W tramwaju masz covid. Rowery przed niczym nie chronią.

No to może po prostu samochód, skoro ludzie chcą je mieć i nimi jeździć, wystarczy nie głosować na lewicę, którą z jakiegoś powodu bolą logiczne rozwiązania.