Wpis z mikrobloga

#python #it #programowanie #pracbaza

Siema,

Możecie polecić jakieś kursy pythona pod kątem automatyzacji procesów/analizy danych? Chciałbym pójść w kierunku tych 2 obszarów i trochę się rozwinąć, żeby zmienić pracę, bo teraz zajmuję się po części obiema z tych rzeczy ale głównie działam na VBA, T-SQL łącze to z jakimiś excelami, accessami i gsheetami. Może zwiąże się z RPA, więc myślę, że tam python się przyda.
Co w ogóle myślicie o tej branży, czy jest w miarę przyszłościowa i czy opłaca się w nią jeszcze wchodzić? Widzę, że teraz bardzo dużo ludzi uciekło w tym kierunku i nie wiem czy rynek się trochę nie zapycha.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@empty11: Moim zdaniem zapotrzebowanie będzie rosło. Danych jest coraz więcej i coraz więcej czasu potrzeba na ich transfer, przetwarzanie, analizę i prezentację. Coraz popularniejsze będą narzędzia typu Dremio, Databricks(Spark), JupyterLab ip itd. Tak to widzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@empty11: Automatyzacja to słowo, które możesz dopasować do wszystkiego. Pisząc skrypty czy tworząc szynę danych też automatyzujesz wiele procesów, w wielu korpo nadal ludzie wymieniają się Excelami z danymi. Co do typowego RPA - tutaj nie doradzę, przymierzałem się, ale ciągle brakowało czasu.
  • Odpowiedz
@saviola7: teoretycznie nie wiele ale sam Python czasem może się przydać w zastępstwie bota pisząc jakiś prosty skrypt dlatego chciałbym tego troche liznąć.
  • Odpowiedz