Wpis z mikrobloga

@Supremator: Rozumiem że tylko w Polsce jest problem z danymi, więc na pewno wy szury już dawno sprawdziliście dane europejskie i światowe żeby wyciągać takie wnioski. Bez odpowiedniej weryfikacji nigdy byście nie próbowali szukać PYTAŃ BEZ ODPOWIEDZI
  • Odpowiedz
Sam miałem w życiu sytuację, że żona w ostatnim momencie trafiła na patologię ciąży, gdzie z pomocy doraźnej została odesłana z kwitkiem. W czasach pandemii zapewne by poroniła.
  • Odpowiedz
@dziadeq: gdzie jest napisane, że to ma cokolwiek wspólnego? 2021 jeszcze się nie skończył, więc zapytano o 2020. W przyszłym roku zapytaliby o 2021 i porównali, ale wygląda na to, że nie będzie czego porównywać.
  • Odpowiedz
  • 12
@Supremator kto by pomyślał że antyszczepy nie potrafią wysnuwac logicznych wniosków xD Za poronienia w 2020 nie jest odpowiedzialna blokada w służbie zdrowia, nie może być odpowiedzialne np. powikłanie po COVID (nie wiem tego, wrzucam tylko jako potencjalną możliwość) , ale są pewnie odpowiedzialne szczepionki które w Polsce zaczęły być podawane od 2021 xDDD
  • Odpowiedz
@Supremator: Tu raczej chodzi o zamkniętą służbę zdrowia w 2020 a nie o szczepienia.

@Chuseok: a była zamknięta czy przeciążona?
Pamiętasz jeszcze coś z gadaniny o spłaszczeniu krzywej zachorowań z początku epidemii? Zauważ, że wszelkich zgonów było najmniej gdy było największe zamknięcie na samym początku, do tego stopnia, że szukali niektórzy szukali machlojek w pisowskich statystykach i grzebali w aktach zgonu w miastach.

Dlatego pewnie też OP dał taki tag-aby namawiać
  • Odpowiedz
@Supremator:

zakaż aborcji przy ciężkich wadach płodu

polki jedzą jeszcze więcej tabletek poronnych, bo wiedzą że z problemem zostaną same

ilość aborcji farmakologicznych w domu (nieodróżnialnych w zasadzie od poronień) rośnie

szuria: to
  • Odpowiedz
@janznetu: Mogę ci powiedzieć dlaczego nie podaję się danych za poprzedni rok tylko 2 lata wstecz. Bez tego roku przerwy nie jesteś w stanie zastosować kreatywnej księgowości i wychodziłyby chore różnice rok do roku. Podpowiadam że prawdopodobnie, tak jest ze wszystkimi danymi dostarczanymi przez urzędy z opóźnieniem większym niż kwartał. System karty pacjenta jest już na tyle rozbudowany, że wystarczyłoby stworzyć odpowiednią tabelę i takie dane jak zgony, ilość poronień,
  • Odpowiedz