Aktywne Wpisy
Recker1 +22
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

jmuhha +37
Patrząc na te fotki i pamiętając jak to wyglądało 10 lat temu, zastanawiam się co się odje*ało przez ostatnie lata? Ludzie zaczęli wyrastać spod ziemi czy rozmnażać się przez pączkowanie? I jak to się ma do tego że przez całe życie jak prawie 40 lat żyje słyszę że jest niż demograficzny, a młodych(których miało nie być dzisiaj) jest od za*ebania. Skąd Ci wszyscy ludzie się wzięli? Żyli pod kamieniem przez ostatnie lata?
źródło: 1000020462
Pobierz

Warto jednak działać lokalnie, wśród swojej najbliższej społeczności. W moim bloku już tylko 3 sąsiadów miało piece węglowe (sami emeryci). Ta trójka potrafiła zasyfić całą okolicę. Mieli też ciekawe podejście do tematu: mamy dobre piece, smog jest przez samochody, rząd nie będzie nam nic kazał itd.
Zrobiłem więc w zeszłym roku 2 krotnie taką akcję, że wrzucałem mieszkańcom przygotowane przeze mnie ulotki do skrzynek, w których informowałem o uchwale antysmogowej, terminie, karach oraz gdzie można uzyskać dotacje. Jaki efekt? Właśnie ostatni z tej trójki montuje już piec gazowy.
Odnoszę wrażenie, że w przypadku niektórych ludzi, szczególnie ze starszego pokolenia jedynie przymus może ich popchnąć do działania.
#smog #slaskie #zabrze #ochronasrodowiska
źródło: comment_1631078200qBaKVMYO2j6Vw30NAbByjr.jpg
PobierzW dodatku piece gazowe wskazane przez urząd, najtańsze, wygrane w przetargu, marki krzak.
Części zamiennych do wskazanych pieców nie ma, albo ich koszt jest taki, że taniej wymienić piec xD
Te dotacje o dupę potłuc, zabieg psychologiczny w
@Jonn: fajnie jakby wszędzie był gazociąg, bo gaz z butli jest 5x droższy od ekogroszku. A weź pod uwagę koszt zakupu samego pieca
@empster: Niestety to nie jest prawda. Prawidłowym paleniem można zmniejszyć szkodliwą emisję, ale nadal będzie jej bardzo dużo. Spalanie paliw stałych do ogrzewania domów to zło i musimy się tego pozbyć całkowicie.
Komentarz usunięty przez autora