Wpis z mikrobloga

Jestem sobie na takiej grupce w ktorej moge obserwować Januszexy z perspektyw Janusza. Wiecie, bo klient zwrócił towar w ramach odstąpienia i ja tera mam koszty!! Albo klient wystawił mi negatyw na Allegro (co jest najgorszym koszmarem Janusza) i mi tera biznes upada - czy moge go pozwać do sądu?

No i dzis pojawił sie taki oto wpis. Janusz zatrudnia kobietę, po okresie próbnym daje umowę na nieokreślony i prowadzi na tyle przemyślany oraz dobrze prosperujący biznes, że nie potrafił wziąć pod uwagę takiej okoliczności jak ciąża i teraz biznes sie sypie. Nieważne ze ZUS płaci jej wynagrodzenie a Janusz musi zapłacić tylko za pierwsze 30 dni L4 - Janusz chce sie jej pozbyć choćby sądownie. Oczywiście jest na tyle głupi, że nie wie że udowodnienie zatrudnienia pozorowanego pewnie miałoby dla niego większe konsekwencje niz dla niej.

I to właśnie Janusze stojący na czele Januszexow - ja nie podumał że cos takiego moze sie stać a tera mamy problem!! Nie potrafią prowadzić i zarządzać swoją firmą na tyle żeby zapłacić za 30 dni L4, nie potrafią przewidzieć możliwości takich prostych sytuacji, a jednocześnie myślą że są nowymi orłami biznesu.

#januszebiznesu #januszex #pracbaza
andrzejszpilka - Jestem sobie na takiej grupce w ktorej moge obserwować Januszexy z p...

źródło: comment_1629092803hmZfF9TuqzFo5nNEvE9BSq.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andrzejszpilka: nie żebym bronił janusza, ale z reguły zarudnia się osoby, żeby pracowały, a nie przebywały na L4. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że niepoinformowanie o ciąży w celu przedłużenia umowy o pracę może nosić znamiona złej woli.
  • Odpowiedz
@DarthPejter: Nie udowodnisz tego ze wiedziała o ciąży. I tez sie zgadzam ze nie po to sie zatrudnia żeby była w ciąży, ale tak samo ludzie biorą L4 na kilka tygodni i zawsze w okresie okolourlopowym albo przedświątecznym. Pracodawca musi sie z tym liczyć i przewidywać ze cos takiego moze sie stać i być na to przygotowanym niestety.
  • Odpowiedz
@Xuzoun: + badanie lekarskie, ekwiwalent urlopowy

Jak dla mnie we wpisie nie ma nic złego, niestety pracownice wykorzystujące swoją uprzywilejowaną sytuację to coś powszechnego, najwyraźniej teraz każda ciąża jest zagrożona. A potem normalna dziewczyna ma trudność ze znalezieniem pracy, bo ten boi się, że zaraz ucieknie na L4.
  • Odpowiedz
@justkilling: Jeśli poważnie traktujesz swoje miejsce pracy to wypada poinformować z wyprzedzeniem o planowanej, dłuższej nieobecności. Tak samo jak idziesz na dłuższy urlop - po to robi się plany i grafiki urlopowe. No i chamstwem jest rzucanie L4 zaraz po otrzymaniu umowy na czas nieokreślony - a potem wielkie zdziwienie że kobiety zarabiają mniej albo nikt im nie chce dać normalnej umowy ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
I to właśnie Janusze stojący na czele Januszexow - ja nie podumał że cos takiego moze sie stać a tera mamy problem!! Nie potrafią prowadzić i zarządzać swoją firmą na tyle żeby zapłacić za 30 dni L4, nie potrafią przewidzieć możliwości takich prostych sytuacji,

@andrzejszpilka: Niektózy potrafią i nie zatrudniają kobiet ¯\_(ツ)_/¯

Oczywiście jest na tyle głupi, że nie wie że udowodnienie zatrudnienia pozorowanego pewnie miałoby dla niego większe konsekwencje
  • Odpowiedz
Jeśli poważnie traktujesz swoje miejsce pracy to wypada poinformować z wyprzedzeniem o planowanej, dłuższej nieobecności.

@Xuzoun: Jeżeli pracodawca traktuje pracownika poważnie to ciąża nie powinna być przesłanką ku nie przedłużaniu umowy, a wszyscy wiemy jak jest.
  • Odpowiedz