Wpis z mikrobloga

Czołem Mirki. Zauważyłem ostatnio, że pojawia się sporo wpisów na temat #budownictwo i #budowadomu . Może będziecie zainteresowani wpisami na temat budownictwa szkieletowego? Od jakiegoś czasu pracuję w firmie, która buduje w tej technologii i mógłbym przybliżyć kilka faktów osobom, które zastanawiają się nad budową własnego domu.

Sam mieszkam w takim domu, a i zdarzyło mi się wybudować kilka domów murowanych, więc mogę opowiedzieć też jak się w takim domu mieszka i jakie są różnice w porównaniu z budownictwem tradycyjnym.

Zacznę może od tego wpisu i na wstępnie odpowiem na pytanie, które na pewno by padło: Czy domy szkieletowe to domy prefabrykowane? Otóż i tak i nie: domy prefabrykowane są domami szkieletowymi, ale dom szkieletowy wcale nie musi być prefabrykowany.

Firma, w której pracuję (i nie tylko ona rzecz jasna) stawia dom na miejscu, na działce inwestora. Na plac budowy przyjeżdża materiał, konstruowany jest mały warsztat i deska po desce stawiana jest konstrukcja. Kiedy cieśle ją kończą, na ich miejsce przyjeżdża ekipa wykończeniowa, a w międzyczasie pojawiają się także dekarze, szklarze, elektrycy i instalatorzy.

W przypadku domów prefabrykowanych, ściany powstają na hali produkcyjnej, a następnie komplet takich ścian (i dachu) jest transportowany na plac budowy, gdzie układane są na właściwych miejscach z pomocą dźwigu. Po tym etapie również prace zaczyna ekipa wykończeniowa - ma ona jednak mniej pracy, niż przy budowie od zera na działce klienta. Ile konkretnie to już zależy od wykonawcy i tego do jakiego stopnia wykańcza ściany.

Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że różnica polega wyłącznie na miejscu produkcji i czasie spędzonym na placu budowy. Nic bardziej mylnego!

Przede wszystkim różnice są w technologii - mimo, że w obu przypadkach mówimy o domu szkieletowym to na samą technologię składają się elementy składowe ścian (fachowo przegród), przede wszystkim zewnętrznych. A diabeł tkwi w szczegółach, bo to najważniejsze na co powinniście zwrócić uwagę (nie tylko rozpatrując budowę domu szkieletowego na miejscu/prefabrykowanego, ale przy wyborze konkretnego wykonawcy). Ze względu na to, że ściany domu prefabrykowanego przyjeżdżają w całości, muszą mieć odpowiednią sztywność, a to wiąże się najczęściej z kompromisami. Technologia budowy to jednak obszerny temat na inny wpis.

Na potrzeby dzisiejszych różnić chcę jeszcze zwrócić Waszą uwagę na projekt: przy budowie domu prefabrykowanego wybieracie z ograniczonego katalogu gotowych projektów i nie macie większej możliwości ich modyfikacji. Realizując budowę na miejscu, możecie wybrać dowolny projekt (w przypadku większości dobrych wykonawców) albo nawet stworzyć projekt indywidualny. Dodam tylko, że np. gotowy projekt z internetu nie musi być stworzony z myślą o technologii szkieletowej, bo można go do niej zaadaptować.

Dajcie znać czy interesuje Was ten temat i czy chcecie więcej. Może macie jakieś konkretne pytania?

#budowa #budowlanka #dom
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@misisk: To żeś mnie zmartwił. U mnie właśnie leżą na piętrze płyty OSB i za dwa miesiące kładzie się na nie podłoga drewniana... Zmieniałbyś szybko na cementowo-gipsowe? PS. Dom ma 8 lat, piętro teraz wykańczane.
  • Odpowiedz
@misisk: robisz dobry marketing, napisałem do Was, bo jestem zainteresowany budową kanadyjki.
Może mógłbyś po krótce przedstawić jak wygląda adaptacja projektu tradycyjnego domu murowanego do waszej technologii? Jak się do tego zabrać? Czy konieczne jest kupno projektu przed wyborem wykonawcy, który buduje w innej technologii, czy adaptując projekt do działki można z Wami wprowadzić drobne poprawki itd.?
  • Odpowiedz
@dzikizwierzu: dzięki, jednak najważniejszą moją misją jest ustrzec Mirków przed partactwem i wywalaniem pieniędzy w błoto.

Jeśli chcesz wprowadzać poprawki to nie ma sensu adaptacja - lepiej jest zrobić projekt indywidualny, inspirując się tym, który Ci się podoba. Zazwyczaj wychodzi z tego i tak zupełnie co innego, co tylko trochę przypomina pierwotny projekt gotowy. U nas wygląda to tak, że po otrzymaniu wyceny, kiedy Jesteś zdecydowany, podpisujesz umowę przedwstępną (rezerwujesz
  • Odpowiedz
@misisk: Rewelka! Zmiany planujemy, tylko w mojej ocenie, kosmetyczne. Projekt przewiduje wejście tradycyjnymi schodami na poddasze, my planujemy schody składane. Niemniej, całkiem z przypadku znalazłem Twoje wpisy, a oferta wygląda całkiem obiecująco. Czekam więc na wycenę! Dzięki!
  • Odpowiedz
@misisk:

Na potrzeby dzisiejszych różnić chcę jeszcze zwrócić Waszą uwagę na projekt: przy budowie domu prefabrykowanego wybieracie z ograniczonego katalogu gotowych projektów i nie macie większej możliwości ich modyfikacji.

Buduję z firmą, która prefabrykuje każdy projekt, czy to archon, czy homekoncept czy obojętne jaki. Mało tego - mogłem sobie dowolnie zmieniać ściany działowe w środku budynku na każdym etapie budowy. Prefabrykowane domy to nie tylko „i” + „styl” ( ͡
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tyacojestwolne przyznaję, że nie znalazłem takiej firmy. Jednak taki pomysł nie może być zbyt wydajny, względem budowy na działce inwestora, więc takie rozwiązanie będzie raczej droższe.
  • Odpowiedz
@misisk: Nie mam porównania cen, ale wg mnie prefabrykowane będzie solidniejsze, ponieważ ściany konstrukcyjne składane są i izolowane w suchych warunkach. Swoją drogą sam jestem ciekaw jak wyglada różnica w cenie.

Btw przed rozpoczęciem swojej budowy widziałem dwie inwestycje budowane deska po desce, które wyglądały naprawdę słabo. Przede wszystkim sam materiał był jakiś lichy, o małym przekroju. To mnie odrzuciło, ale nie twierdzę, że wszystkie firmy są takie same i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@tyacojestwolne oczywiście, że są różne firmy - po to tworzę moje wpisy, żeby przestrzec przed tymi słabymi.

Co do warunków podczas budowy to nie masz racji, bo liczy się przede wszystkim prawidłowy przekrój przegrody zewnętrznej, ale skoro Ciebie bardziej przekonuje prefabrykacja to nic mi do tego ( ͡~ ͜ʖ ͡°) życzę, żeby wszystko było w porządku i żebyś był zadowolony
  • Odpowiedz
przy budowie domu prefabrykowanego wybieracie z ograniczonego katalogu gotowych projektów i nie macie większej możliwości ich modyfikacji.

Niekoniecznie. Znam firmę, która buduje domy prefabrykowane szkieletowe wedle życzenia/projektu inwestora. Firma ta zatrudnia architekta, który (jeśli to konieczne, bo często wcale nie trzeba) adaptuje projekt klienta, oraz konstruktora, który wykonuje projekt warsztatowy do prefabrykacji. Ta firma zbudowała już 2 domy dla członków mojej rodziny, więc wiem dokładnie o czym mówię.
  • Odpowiedz