Aktywne Wpisy
8 lat po premierze Jaguara XJ X308 chciałem go mieć. Cholernie podobało mi się to auto. Dzisiaj mi się udało i to jeszcze mogłem sobie pozwolić na nowszą generację (X358) w wersji Super V8 z doładowanym 4.2 V8 i przedłużonym rozstawem osi. Jaram się jak dzieciak. Teraz tylko wyczekać te 2-3 miesiące, aż mi to sprowadzą ze Stanów. Przesiadka z 8-letniej Toyoty CH-R 1.2 116 KM mojego starego będzie kosmiczna. Z resztą
radek7773 +397
Sam mieszkam w takim domu, a i zdarzyło mi się wybudować kilka domów murowanych, więc mogę opowiedzieć też jak się w takim domu mieszka i jakie są różnice w porównaniu z budownictwem tradycyjnym.
Zacznę może od tego wpisu i na wstępnie odpowiem na pytanie, które na pewno by padło: Czy domy szkieletowe to domy prefabrykowane? Otóż i tak i nie: domy prefabrykowane są domami szkieletowymi, ale dom szkieletowy wcale nie musi być prefabrykowany.
Firma, w której pracuję (i nie tylko ona rzecz jasna) stawia dom na miejscu, na działce inwestora. Na plac budowy przyjeżdża materiał, konstruowany jest mały warsztat i deska po desce stawiana jest konstrukcja. Kiedy cieśle ją kończą, na ich miejsce przyjeżdża ekipa wykończeniowa, a w międzyczasie pojawiają się także dekarze, szklarze, elektrycy i instalatorzy.
W przypadku domów prefabrykowanych, ściany powstają na hali produkcyjnej, a następnie komplet takich ścian (i dachu) jest transportowany na plac budowy, gdzie układane są na właściwych miejscach z pomocą dźwigu. Po tym etapie również prace zaczyna ekipa wykończeniowa - ma ona jednak mniej pracy, niż przy budowie od zera na działce klienta. Ile konkretnie to już zależy od wykonawcy i tego do jakiego stopnia wykańcza ściany.
Na pierwszy rzut oka wydawać się może, że różnica polega wyłącznie na miejscu produkcji i czasie spędzonym na placu budowy. Nic bardziej mylnego!
Przede wszystkim różnice są w technologii - mimo, że w obu przypadkach mówimy o domu szkieletowym to na samą technologię składają się elementy składowe ścian (fachowo przegród), przede wszystkim zewnętrznych. A diabeł tkwi w szczegółach, bo to najważniejsze na co powinniście zwrócić uwagę (nie tylko rozpatrując budowę domu szkieletowego na miejscu/prefabrykowanego, ale przy wyborze konkretnego wykonawcy). Ze względu na to, że ściany domu prefabrykowanego przyjeżdżają w całości, muszą mieć odpowiednią sztywność, a to wiąże się najczęściej z kompromisami. Technologia budowy to jednak obszerny temat na inny wpis.
Na potrzeby dzisiejszych różnić chcę jeszcze zwrócić Waszą uwagę na projekt: przy budowie domu prefabrykowanego wybieracie z ograniczonego katalogu gotowych projektów i nie macie większej możliwości ich modyfikacji. Realizując budowę na miejscu, możecie wybrać dowolny projekt (w przypadku większości dobrych wykonawców) albo nawet stworzyć projekt indywidualny. Dodam tylko, że np. gotowy projekt z internetu nie musi być stworzony z myślą o technologii szkieletowej, bo można go do niej zaadaptować.
Dajcie znać czy interesuje Was ten temat i czy chcecie więcej. Może macie jakieś konkretne pytania?
#budowa #budowlanka #dom
Z płyt drewnopochodnych używamy za to MFP - na pierwszy rzut oka podobnej, ale dużo lepszej pod wieloma
Ściana otwarta dyfuzyjnie to taka o przekroju umożliwiającym oddanie wilgoci na zewnątrz. Ściana wentylowana po prostu najlepiej spełnia te zadanie, ale nie tylko ona jest otwarta dyfuzyjnie. Mamy w firmie 3 przekroje i wszystkie są otwarte dyfuzyjnie.
Działamy w promieniu 200km od
wybacz za kolokwializmy ale trochę mnie zaskoczyłeś że coś takiego sprzedają jeszcze...i takie coś kupiłem :(