Wpis z mikrobloga

Rzuciłem zapytanie w google i w 3 pierwszych linkach na topie są kraje europejskie, Japonia 9

@Luks_x: Te rankingi nie opierają się na żadnych danych, takich jak morderstwa, kradzieże czy rabunki. Żadnej metodologii, tylko subiektywizm autora. Japonia jest bezpieczniejsza według statystyk od każdego kraju UE. Nie zdziwiłbym się gdyby Europa finansowała takie kłamliwe artykuły xD

@Xing77
  • Odpowiedz
@Katsukyun: Możliwe, ale nie mam pewnego źródła. Ty pewnie też nie masz.

Gorszego przykładu dać nie mogłeś. Tak samo masz w USA, Chinach czy właśnie Japonii.

@Katsukyun: Mowa była o EU i Japonii. Gdzie w Japonii masz takie różnice jak w EU? I gorące i zimne miejsca? Przecież to mały kraik. Możesz co najwyżej iść w góry i będzie chłodniej. Ale nie masz rozpiętości jak Skandynawia i Hiszpania.
  • Odpowiedz
@Luks_x: W Japonii są miejsca gdzie jest tak samo ciepło jak w Grecji czy Hiszpanii i miejsca tak samo zimne jak Norwegia i Finlandia (z przy okazji wyższymi opadami śniegu).
  • Odpowiedz
@Katsukyun: No sprawdziłem i faktycznie zimą różnice dochodzą do 20c między regionami, ale nadal klimat jest ten sam. Może uściślę, bardziej chodziło mi o to, ze możesz w lato zaznać zimy, zimą lata, być w innym klimacie i prawie innym świecie, ze tak kolokwialnie powiem. Ale wiadomo, rozpietość geograficzna EU zupełnie jest inna.
  • Odpowiedz
@Auchat: Niestety, ale nie.
@Katsukyun No właśnie. Masz całkowitą rację. Nie wiem kto normalny byłby w stanie powiedzieć, że w Japonii nie na zróżnicowania klimatycznego, ale to kwestia ignorancji. Japonia małym krajem? Chyba ktoś tu pisze o innej Japonii, ale takiej nie znam. Kwestionowanie bezpieczeństwa Japonii (czy Azji) jako kraju bardziej niebezpiecznego od Europy przemilczę, bo to już naprawdę....
Europa nigdy nie będzie tak bezpieczna jak Japonia, ale to
  • Odpowiedz
@AlvarezCasarez: @Xing77: No a duży? Jak polska. Co tutaj porównywać do UE? Kwestia bezpieczeństwa. No weźcie zwróćcie uwagę gdzie oni leżą. Ja nie mówię, że przyjdzie arab i ich zabije, bo oni mają inne zagrożenia, ale ich bezpieczeństwo, vs bezpieczeństwo UE to dwie zgoła inne kwestie.
  • Odpowiedz
Mowa była o EU i Japonii. Gdzie w Japonii masz takie różnice jak w EU? I gorące i zimne miejsca? Przecież to mały kraik.

No a duży? Jak polska

@Luks_x: cały czas poruszam się w kontekście stref klimatycznych. Tutaj duży/mały to nie tylko powierzchnia ale odległości między granicami kraju. W przypadku Japonii to ~3k kilometrów, gdzie dla Polski ta wartość sięga niewiele powyżej 700

edit: wrzuciłem ustawioną w stosunku do
  • Odpowiedz
@Luks_x: No jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jest znacznie większa szansa, że Polak napadnie na Polaka z byle powodu niż zrobi to Japończyk względem Japończyka. Dla nich to kwestia honoru i wstydu, a tego nam niestety brakuje. Na szczęście tam aż takiej patologii nie ma, i nawet mafia nie napada tak jak się to często nie mylnie uważa.
  • Odpowiedz
@Luks_x: No widzisz, a ja brałem pod uwagę tylko wewnętrzne.
Jeśli chodzi o zewnętrzne to w przeciwieństwie do Europy która kombinuje co raz to bardziej jak oddalić się od USA/NATO, to Japonia mocno na nich polega, i za to należy im się chwała, że ichniejszym politykom nie przychodzą tak durne pomysły jak u nas.
  • Odpowiedz
@Xing77: Moim zdaniem (a raczej zdaniem źródeł które są mi znane, bo ja się nic nie znam) EU nie odchodzi od USA, a raczej balansuje między USA czyli bezpieczeństwem, a Chinami czyli gospodarką. Wiem, że np Niemcy najchętniej pozbyliby się USA z naszego regionu, ale to Niemcy, reszta nie wydaje się tak pewna siebie.
  • Odpowiedz
No cóż, nie macie dobrych argumentów by podważyć oczywiste, że Japonia jest po prostu lepsza, ale nie ma się czym przejmować. :)
  • Odpowiedz
@Katsukyun: Przyznaję się do błędu. Źródło do którego się odniosłem pisało o morderstwach + usiłowaniach, a porównianie do polski zawierało tylko morderstwa. Tak to jest jak się dobrze angielskiego nie zna. Nie wiem czemu podane tam były też usiłowania.
  • Odpowiedz