Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zdaję sobie sprawę, że PZPS trochę leje na siatkarki, bo nie są tak popularne jak siatkarze, nie przynoszą takich sukcesów, ale prawda jest taka, że w jakość siatkówki też trzeba mieć chęć inwestować

@jezyczka: Akurat żeńskiej kadry nie jest mi wcale żal. Sorry, ale sport to jest po prostu forma rozrywki, a siatkówka kobiet nie jest atrakcyjna wcale. Oczywiście, że eksplozywności czy siły nie ma co oczekiwać, ale techniki czy
  • Odpowiedz
@kezioezio: No tak, rozumiem, że osobiście może Ci nie odpowiadać, nie podobać się żeńska siatkówka jako dyscyplina ogólnie, i spoko, masz do tego prawo. Ale co to zmienia w związku z faktem, że drużyna od lat męczy się z trenerem, który nie przynosi wyników?

I też nie chcę mówić, że tylko żeńska siatkówka ma źle, a kadry w innych dyscyplinach sportu mają super, tylko, że z tego co zauważyłam, to
  • Odpowiedz
@nammah: w ogóle to co się odwaliło w mediach społecznościowych przy tej aferze to była masakra, dużo osób stanęło murem po stronie Nawrockiego bo "głupie księżniczki, takie to już kobiety są" - ale nikt nie pomyślał o tym, że jak kadra dawała szansę i prawie cała kadra nie chce tego trenera, w przeciwieństwie do jednej czy dwóch gwiazd, (i podała też konkretne powody, dlaczego), to już to powinien być wystarczający
  • Odpowiedz
K---a ale jesteś głupi (°°

@Ice_Glaze: No gdzie tam masz technikę, przypominam że większość z nich serwuje flotem, a w przyjęciu ta piłka odbija się czasami jak od krzesła.
  • Odpowiedz
@kezioezio: Oczywiście, każdy ma prawo do swojego zdania:) a co do drugiego wpisu, przecież przy dobrym floacie faceci też nieraz mają problem z przyjęciem. Generalnie jeśli ktoś nie bije 110km/h+ to float często robi większą robotę niż pseudo mocna rotacyjna
  • Odpowiedz
@jezyczka: +1 ciezko wgl mowic o grze bez Wolosz. Tak samo Smarzek, ktora potrafila brac na siebie gre w ciezkich chwilach i wygrywac "sama" spotkania wyglada jak cien samej siebie. Nie podoba mi sie tez to jak bardzo nawrocki stawia na stysiak (w sumie jeden z zarzutow siatkarek o faworyzowanie jej w 2019) widac to bylo w poprzednich meczach, ze pomimo tego, ze stysiak jest bardzo dobra zawodniczka to nie
  • Odpowiedz
@SuperGosc11: nie dyskutuj z tamtym trollem lepiej. Zeby mowic, ze prawdziwa technika to przy biciu zagrywki z calej sily to trzeba bylo nigdy nie grac w siatkowke ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kazdy kto gra/gral cos w siatkowke wie jak ciezko dobry float przyjac. I jak wielu graczy ma ogromny problem nawet na najwyszym poziomie przyjac to dobrze
  • Odpowiedz
@kezioezio:
To że kobiety maja mniej siły i dynamiki to nie znaczy że są gorsze technicznie. Co ma jedno do drugiego?
Kobiety z powodu braku siły częściej trenują flota bo jest w ich przypadku skuteczniejszy, dobry flot robi tyle samo pkt co zagrywka siłowa z wyskoku. Spójrz na ostatnie statystyki mecz Pol-Rus i ile razy serwował Kłos który serwuje flotem lub hybrydą.
Jeżeli kobiety są tak słabe technicznie to z
  • Odpowiedz
@nammah: ja po prostu sobie myślę tak - o ile nie ma jakiegoś "obowiązku" wyrównywania jakości lig męskich i żeńskich, bo wiadomo, naprawdę różnie bywa, to jednak polska liga męska w siatkówce jest silna, jest w miarę zaopiekowana, i przynosi super wyniki (no i głównie ze względu na to ostatnie jest dobrze traktowana, ale to ostatnie to często jest wynik uprzednich działań), to jednak fajnie by było, gdyby żeńska kadra
  • Odpowiedz
@jezyczka: W polsce wyrownanie jakosci lig meskich i zenskich byloby bardzo trudne. Mezczyzni maja problem ze sponsorami i pieniedzmi, a co dopiero kobiety na ktorych mecze jest jeszcze mniejsze zainteresowanie. Co do trenera to jak dla mnie jest to szkodliwe żeby 1 trener byl tyle lat. Rozumiem jakby osiagal duze sukcesy analogicznie joachim loew w kadrze niemiec w pilce noznej, ale w przypadku nawrockiego to jest parodia... bunt w szatni,
  • Odpowiedz
W ogólę, to odeszliśmy za daleko od tematu. W skrócie, odpowiadając na pytanie @jezyczka: Nakładów i atencji w kierunku kadry żeńskiej prawdopodobnie nie będzie, bo jest to nieopłacalne. Jak pisałem wyżej, sport to po prostu rozrywka i ludzie oglądają to, co jest przyjemniejsze dla oka i tutaj @Ice_Glaze czy @nammah mogą się obrażać ile chcą, ale liczby są obiektywne i wskazują, że siatkówka kobiet jest mniej atrakcyjna dla
  • Odpowiedz
@kezioezio: No tak, ale ludzie z reguły lubią oglądać 1) bardzo popularne sporty, lub 2) to co przynosi dobre wyniki. I oczywiście masz rację, mówiąc, że jak jest niski popyt i oglądalność, to inwestycji nie będzie.

Natomiast po prostu boli mnie to, że jest potencjał, nie żeby od razu na top 10 na świecie, ale na solidny europejski zespół, który jest ewidentnie marnowany przez upieranie się koniecznie przy tym jednym
  • Odpowiedz