Aktywne Wpisy
wonziu1 +138
Piracka wersja hogward Legacy bez denuvo działa 50% lepiej. Soja wypita? Robaki zjedzone? Bardzo kochacie korporacje?
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
Najlepiej że pomimo tego że gra padła i zabezpieczenia są niepotrzebne to i tak ich nie usuną i frajerzy co to kupili za prawie 300zl będą grali w gorszą grę niż złodzieje xD
#steam #pcmasterrace #gry #ps5 #hogwartslegacy
TrudnyMinus +40
Krótkie podsumowanie wojny:
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
Rosja (której praktycznie nikt nie pomaga):
- niewielki spadek PKB
- trudność w dostępie do niektórych towarów "nie pierwszej potrzeby".
- strata ~100k obywateli: część żołnierzy, ale głównie więźniów, pijaków, bezdomnych, bezrobotnych (takich brano jako pierwszych podczas mobilizacji)
- niewielka strata sprzętu i pojazdów wojskowych (poważne straty dotyczą starego sprzętu wojskowego)
Ukraina (której to pomaga tak wielu):
- ubytek kilku milionów obywateli
- śmierć 100k+ żołnierzy
- śmierć niezliczonej
#pracbaza #korposwiat #programista15k #bekazwykopkow #bekazpodludzi #takaprawda
@marcinsa12: zapomniałem o prądzie i lekarzach - jakieś leki na alergię etc - nikt nie choruje przewlekle a wyjdzie pewnie z 200 na m-c.
@becvvv: IT w Big Pharma, 15lat expa, zaszeregowanie na poziomie Assoc Director.
Ale ok załóżmy że tyle wydajesz na to żeby żyć i mieć co jeść.
Zostaje Ci to 1700 zł. To mało? Przecież nie kupujemy co miesiąc nowych ciuchów (chociaż tutaj nie mam pewności, może lubisz zmieniać szafę co pół roku), sprzęt elektroniczny to też nie miesięczny wydatek, bo telefonu czy komputera nie zmieniamy co
@Sok_Mandarynkowy: Bo 7-8k brutto to nie jest dużo. Może to być dużo dla polaka, ale nie dla normalnych ludzi. Po prostu jesteśmy biednym krajem w którym, nawet zarabiając dużo na nasze standardy, należysz do europejskiej biedy.
Ja nie neguję, że 10k dochodu miesiecznie to jest tylko trochę lepiej niż przeciętność.
Koszty życia w Berlinie może i są niewiele większe niż w Warszawie, ale pod warunkiem, że PRACUJESZ W BERLINIE I ZARABIASZ W EUR. Ty tymczasem porównujesz koszty życia osoby zarabiającej w PLN, do kogoś kto zarabia w eur, żeby pokazać jak
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie ogarniam tutaj ludzi, ja zarabiam srednio 4,5k netto w stolicy i potrafię za to wyżyć nie odmawiając sobie i jeszcze odkladam fajną sumke. Co prawda przez inflacje i nadchodzacy kryzys sie robi gorzej, ale do tej pory jak dla mnir to jakies miernoty placza ze za 6k to nie da sie zyc xD
Nawet, jeśli niektórzy ściemniają z zarobkami, to i tak robią dobrą robotę. W bańce to są ludzie uważający, że np. 4k brutto to są dobre zarobki. Trzeba otworzyć oczy i zrozumieć, że przy dzisiejszej wartości pieniądza należy wymagać (głównie od siebie) więcej.
Rząd próbuje wmówić biedocie, że bogactwo zaczyna się od 5k, że to już przynajmniej klasa średnia. Nie wierzcie w to.
Czas przyjąć do wiadomości,
@ButtHurtAlert: to zależy czego sobie nie odmawiasz i ile dla ciebie to "fajna sumka"
Srednio odkładałem po 2k/msc, teraz trochę mniej. Mi sie serio zyje bardzo dobrze, moze tez jestem minimalista i nie wydaje hajsu na glupoty w stylu auto ale cóż
@Sok_Mandarynkowy: Rozumiem że ten kredyt to na miejsce garażowe bo mieszkanie dostało się po rodzicach? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sok_Mandarynkowy: Za to 300-400k co chcesz kupić w większym mieście? Kawalerkę? Z czego oszczędzisz na wkład własny i przez ile lat równocześnie wynajmując mieszkanie?
@Sok_Mandarynkowy: No może i kupisz na wsiach dookoła, tylko wtedy nie masz 400k kredytu, tylko łącznie z 600k + musisz mieć ten wkład własny, czyli musisz równocześnie i wynajmować mieszkanie i starać się oszczędzać. To nie jest wcale takie proste jak się wydaje. Polecam zapoznać się z ofertami w Krakowie, za mniej niż 7-8k nie znajdziesz
@the_good_guy: *na wkład własny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Sok_Mandarynkowy: da się za tyle żyć?
@Sok_Mandarynkowy: Powiem wam, że ja jestem bardzo pragmatyczny jeśli chodzi o finanse, mam koło 2k kosztów miesięcznych, brak samochodu, mieszkanie wynajmowane z różową. Gdybym miał wynajmować sam to jest +1k i gdybym miał samochód to pewnie minimum z 400-500 jeszcze do tego. Razem to jest koło 3,5k pieniążka na podstawową egzystencję na