Wpis z mikrobloga

#mozilla #firefox #programowanie

niby mozilla prowadzi ten słynny MDN, gdzie wszystko jest ładnie opisane, nowe standardy, jakieś cuda wianki, API do wibracji w telefonie, API do systemu plików, API do grzebania w dupie, ale jak przychodzi co do czego to firefox niczego nie wspiera, a chrome wszystko implementuje

morał taki, że lepiej pisać kod niż dokumentację

#gorzkiezale
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Moroder: przecież nie trzeba z nich korzystać nikt nikogo nie zmusza. A przez takie zacofanie to PWA może będzie popularne za 20 lat zamiast teraz. Przecież to jest cudowna koncepcja
  • Odpowiedz
  • 0
@Hauleth: no to jest rzeczywiście problematyczne, ale myślę że jakoś to prędzej czy później zostanie rozwiązane. Kiedyś nie było SSLa, CORSów np. Z takim naciskiem na security jaki w ostatnim czasie się coraz bardziej kładzie to nawet myślę że predzej niż później
  • Odpowiedz
@zwei: No właśnie znaleźli rozwiazanie - olać te API potrzebne jakiemuś mikroskopijnemu ułamkowi developerów (pomijając trackera, które używają wszystkiego co mogą by lepiej identyfikować ludzi). Te API są tylko po to, by ułatwić tworzenie PWA i by aplikacje webowe mogły działać jak natywne. Zostawmy natywne aplikacje natywnymi i webowe webowymi zamiast tworzyć takie potworki.
  • Odpowiedz
  • 2
@Hauleth: ja myślę że pwa ma przyszłość i nawet teraz lwią część apek które uderzają tylko do API po jakieś dane żeby to wyświetlić można spokojnie przenieść do PWA. Przede wszystkim jest to lżejsze rozwiązanie niż natywne apki. Plus update w locie. Plus ogólny trend dążenia do unifikacji dewelopmentu na wszystkie platformy.

Ile to było pomysłów żeby w końcu to ujednolicić. Jakieś xamariny fluttery. Na desktopach jest electron. Można go
  • Odpowiedz
  • 0
@zwei: no i przede wszystkim jest to tańsze dla kapitalistów. piszesz raz, działa wszędzie (Java flashback)
  • Odpowiedz