Wpis z mikrobloga

Mirki pijcie ze mną bubble tea ( ͡º ͜ʖ͡º) Dzisiaj symbolicznie wygrałem w Tajwan odbierając kartę permanentnego rezydenta dzięki której mogę tu żyć i robić cokolwiek chcę i nareszcie nie jestem przywiązany do nikogo pozwoleniem o pracę czy innym rodzajem wizy.

Dokładnie 5 lat i 4 miesiące temu pierwszy raz postawiłem stopę na tej wyspie, bez jakichś większych nadziei nawet na znalezienie jakiejkolwiek pracy (bo zamknięty rynek pracy, bo bez chińskiego to na pewno nie dasz rady, bo tutaj jest tylko praca dla nauczycieli angielskiego...) ot po prostu rzuciłem robotę w Polsce i wybrałem na mapie Tajwan. Wtedy zakładałem, że pewnie i tak wrócę do Polski po 3 miesiącach, tak bardzo się myliłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na Tajwanie przeżyłem chyba najlepsze 5 lat życia i wiem, że już na pewno będzie to co najmniej mój drugi dom do końca moich dni. Kocham tę wyspę i cieszę się, że w końcu ona w pełni pokochała mnie dając mi możliwość dożywotniego pobytu i praktycznie nieograniczonej pracy (jako nie obywatel nie mogę np. zostać policjantem)

#emigracja #tajwan #chwalesie
fuji - Mirki pijcie ze mną bubble tea ( ͡º ͜ʖ͡º) Dzisiaj symbolicznie wygrałem w Tajw...

źródło: comment_1622226750VzEK92rGSXJM8UGNfbJHYb.jpg

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To kiedy wasza solówa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PanPrezes_PL: Polacy w Azji a szczególnie w Chinach to zupełnie inny rodzaj Polonii. Mieszkam tu prawie tak długo jak kolega ze zbuntowanej prowincji i jeszcze nie słyszałem żeby Polak Polakowi wykręcił tu jakieś świństwo (tak jak to się dzieje w USA słabo UK). Polacy tutaj pomagają sobie i są bardzo życzliwi.

@fuji: GRATULACJE! jak będziesz w
LuckyStrike - > To kiedy wasza solówa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PanPrezes_PL: Polacy w Azji a s...

źródło: comment_1622258141pj1DCsS5O5zlNxUBL9BqIJ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@fuji: No i świetnie, dla Tajwanu przyda się każde mięso armatnie na zbliżającą się wojenkę z Chinami. Tak trzymać i sprowadzać więcej zagranicznych, by Tajwańczykom jak najmniej krzywdy się stało!
  • Odpowiedz
@fuji: Gratulacje! Ja dopiero czekam na swoja pierwsza employment gold visa, ale jeszcze sobie poczekam bo przez covid przedluzyli oczekiwanie - amurat jak juz bylem na samym koncu szacowanego czasu rozpatrywania wniosku :( Co do mieszkan zgadzam sie, ceny tutaj sa chore, kilka milionow w przeliczeniu na PLN za mieszkanie 80m w obdrapanym bloku z kafelkow w sasiedztwie lotniska xD
  • Odpowiedz
@fuji: bubble tea nie mam, ale ciesze sie z kazdego Polaka ktory wyjechal z polskiego chlewu i ulozyl sobie sensownie zycie poza granicami absurdu. Pjona mirku, niech ci sie wiedzie. :)
  • Odpowiedz
@fuji gratuluje. Ja 2,5roku mieszkałem na wyspie, tęsknie każdego dnia. Liczyłem na arc przez ożenek xD ale się związek posypał a ja utknąłem na starym kontynencie przez kwestie covidowe. Od nowego roku chinskiego mam nadzieje wrócic i tym razem arc przez uczelnie ;)
  • Odpowiedz
Tak swoją drogą przez zainteresowanie historią długo mnie interesowało jak dzisiaj się odnoszą Tajwańczycy (zwłaszcza młodzi) i rząd Tajwanu do osoby Chang Kai Szeka i Sun Jat Sena. Mógłbyś mi odpowiedzieć na to trapiące mnie od wielu lat pytanie?

@Merdarion_PL: Dla wszystkich młodych Tajwańczyków, z którymi rozmawiałem, CKS jest albo obojętny, albo za nim nie przepadają. Co do Sun Yat Sena to chyba tylko obojętność. Obecnie CKS jest raczej usuwany
  • Odpowiedz